Турска: Са Русијом до потпуног примирја у Идлибу

Званична Анкара саопштила је да Турска улажевелике напоре како би подржала режим прекида ватре у сиријском граду Идлибу и с тим у вези наставља тесну сарадњу са Русијом, изјавио је турски министар одбране Хулуси Акар.

Како је рекао, Турска је, као и Русија, гарант мира у Сирији, што је договорено у Сочију 17. септмебра прошле године када су министри одбране Турске и Русије потписали меморандум о формирању идлипске зоне деескалације и стварања у том подручју демилитаризоване зоне.

„Улажу се максимални напори како би се стабилизовала ситуација у Идлибу и имплементирала решења из Сочија. Наша тесна сарадња са Русијом се наставља“, истакао је Акар.

Руски медији оцењују и да је он је ову изјаву дао на састанку у турској провинцији Хатар на граници са Сиријом, којем је присуствовао и начелник Генералштаба Турске Јашар Гулер и командант копнених снага Умут Дундар.

Турски војни званичници су том приликом разговарали и о ситуацији на северу Сирије, као и о корацима како би се учврстила стабилност у региону.

Спутњик

Коментари: