Председник Србије Александар Вучић најављује драконске казне за починиоце кривичних дела, укључујући и доживотну казну затвора. Држава ће прегазити криминалце, поручује председник.

Александар Вучић ( фото : Лола Ђорђевић)

Александар Вучић је рекао да ће бити уведен институт доживатне казне затвора за оне који су починали најтежа кривична дела – вишеструка убиства, убиства деце.

«Нисам нарочито заинтересован за примедбе бораца за људска права пошто су нам сва људска права уништена дрогом, убиствима», напоменуо је Вучић на конференцији за медије након седнице Националног савета за безбедност критикујући благу казнену политику у Србији.

Минималне и максималне казне за сва кривична дела која обухватају насилничко понашање, од насиља у породици до убиства, биће повећане за 35 до 50 одсто.

Казна за силовање биће од 5 до 15 година, без могућности ублажавања казне и нико неће моћи да добије мање од пет година, најавио је председник.

За насиље у породици минимална казна ће бити годину дана затвора, каже Вучић.

За месец дана променићемо све у Србији, рекао је председник и поручио да ће борба против криминала трајати годинама.

«Прегазићемо их», наглашава Вучић.

Најчешће досуђиване минималне казне

Председник је указао да су судови за тешка кривична дела у највећем проценту судили минималне казне затвора.

Седамдесет одсто казни за силовање било је до пет година, напомиње председник.

«Што смо одређивали до 12 година максимално или је то код нас увек постоји олакшавајуће околности или нешто друго што нас доводи до минимализовања казне?», упитао је председник.

Када је реч о кривичном делу држање и ношење експлозивних материјала, предсеник указује да је у 55,05 одсто случајева изрицана условна осуда.

То на један начин значи декриминализацију тог дела, каже Вучић додајући да тиме држава шаље лошу поруку – да се исплати радити тако нешто.

Укупно 62 одсто људи за тешку крађу добијају мање од годину дана.

«Како онда да се лоповима не исплати. Што да буду осуђени за мању крађу, боље за тешку. Још ће имати условни отупуст», додаје предсник.

Објашњава да је за производњу и трговину дрогом највећи део криминалаца добио казну испод законског минимума, тј. испод шест месеци.

«Казне преко пет година постале су изузетак, готово да их нема. Баш их брига што убијају децу, имају кафане, ресторане, естрадне звезде око себе», рекао је Вучић.

Говорећи о борби против криминала, председник је похвалио јучерашњу акција полиције и тужилаштва. Како је рекао, акција је показала намеру државе не само да се суочи са најопаснијим видовима криминала у Србији већ и да тај криминал, као и најтеже облике корупције, победи.

«Честитам нашим државним органима, посебно полицији, нарочито на чињеници што су се после много времена, неки од главних шефова нарко-бизниса у региону, а не само у Србији, нашли на Интерполовим потерницама, а неки иза решетака», рекао је Вучић.

РТС

Тагови: ;