Два дана пре гласања о брегзиту у британском парламенту, премијерка Тереса Меј упозорила је посланике да би њихово неприхватање њеног плана изласка из Европске уније било катастрофално за Британију.

Парламент би о споразуму о изласку Британије из ЕУ, који је склопила Меј, требало да гласа у уторак. Премијерка је одложила гласање у децембру, кад је постало јасно да споразум који је склопила с Бриселом неће подржати довољан број заступника, нити из њене странке, нити из других странака.
Сада се чини да је Меј нешто ближе осигуравању потребне подршке, али, како пише Сандеј експрес, премијерка је рекла да посланици не смеју оставити на цедилу људе који су гласали за брегзит.

«Када би то учинили, то би било катастрофално и неопростиво изигравање поверења у нашу демократију», рекла је Меј.

«Моја порука парламенту овога викенда је једноставна: време је да заборавимо игре и учинимо оно што је исправно за земљу.»

У петак је министар спољних послова Џереми Хант рекао да до брегзита можда уопште неће доћи, претрпи ли премијеркин споразум пораз.

Британија би Европску унију требало да напусти 29. марта.

Сандеј тајмс је, позивајући се на високи извор из владе, известио да противници Терезе Меј намеравају да преузму контролу над парламентом следеће недеље како би одложили или обуставили брегзит.

Тагови: