Немачка одговорила на претње америчког амбасадора о санкцијама за „Северни ток 2“

Претње америчког амбасадора Ричарда Гренела немачким компанијама које учествују у изградњи „Северног тока 2“ наишле су на жестоку критику у Немачкој, преноси немачки лист Шпигл.

Немачка одговорила на претње америчког амбасадора о санкцијама за "Северни ток 2"

Раније су медији објавили информацију да је амбасадор Гренел упутио писмо низу немачких компанија које учествују у изградњи „Северног тока 2“ поменувши им могућност санкција. Након тога представник амбасадора изјавио је да се не ради о „претњи“ него „изражавању америчке политике“.

Према писању листа, критику Гренелеу изразили су заменик шефа фракције „Левих“ у Бундестагу, Фабио де Мази, као и заменик шефа Немачке социјалдемократске партије (СПД) Ралпх Стегнер и портпарол за спољну политику фракције ЦДУ / ЦСУ у Бундестагу Јурген Хардт.

„Очигледно је да је амерички амбасадор имао утисак да је он био намесник цара из Вашингтона у Немачкој“, рекао је Де Мази, према часопису, указујући да су америчке екстратериторијалне санкције против немачких компанија у супротности са међународним правом.

„Зна ли Гренел да су времена високих комесара у Немачкој већ прошла?“, написао је Ралф Штегнер на Твиттеру, позивајући се на период постојања Немачке након завршетка Другог светског рата, када је земља била под контролом војних управа земаља победника.

Хардт је такође критиковао америчког амбасадора у Немачкој, указујући да претње немачким компанијама које учествују у пројекту „Северни ток 2“ представљају „ново и неприхватљиво једнострано повећање трансатлантских односа“. Хардт је позвао немачку савезну владу да протестује.

Према писању магазина, у понедељак, Савезна канцеларија и немачко министарство вањских послова намеравају да разговарају о томе да ли ће одговорити „Гренелу и његовим новим провокацијама“, и каква би требала бити реакција.

Раније је саопштено да је руски сенатор Алексеј Пушков писао на Твиттеру да су САД прешле са изјава које позивају Берлин да одустане од Северног тока 2 на „директне претње немачким компанијама које учествују у пројекту“. Сенатор је нагласио да Сједињене Државе покушавају „да по сваку цену Европи наметну скупљи амерички гас“.

Северни ток 2 предвиђа изградњу гасовода капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке. Сједињене Државе се противе овом пројекту. Руски председник Владимир Путин рекао је у вези с тим да амерички председник Доналд Трамп следи интересе америчког бизниса у снадбевању Европе америчким гасом.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је, са своје стране, у више наврата констатовала да Берлин пројекат Северни ток 2 види као комерцијални, али истовремено повезује његову имплементацију са очувањем транзита руског гаса преко Украјине. Руска страна је такође више пута изјавила да је пројекат Северни ток – 2 апсолутно комерцијалан и конкурентан, и указао да то не подразумева прекид транзита руског гаса преко Украјине у ЕУ.

 

Коментари: