У традицији америчке демократије, Вашингтон је покушао да изврши притисак на европске компаније да осујети имплементацију пројекта «Северни ток 2», али је ситуација отишла ван контроле, и донела неочекиване резултате за Сједињене Америчке Државе.

То је изјавио немачки политиколог Алекандар Рар, коментиришући на телевизији «Русија 1» писма америчког амбасадора у Берлину, Ричарда Гренела, немачким фирмама са претњама да ће наметнути санкције за суделовање у изградњи гасовода.

Према речима стручњака, Северно поток 2 ће дефинитивно бити завршен, штавише, заобилазећи Украјину, а не без помоћи из Вашингтона. Рар истиче да је Гренел својим поступцима «изазвао немачку јавност, немачке подузетнике и немачке политичаре».

Он је напоменуо да су Сједињене Америчке Државе још једном покушале да преокрену курс уз застрашивање, али је добио потпуно неочекиван резултат, јер Немачка више не жели да трпи такав третман.

“Немци не желе да Америка с њима разговара као да су вазали. Они су уморни од тога, а посао захтева заштиту“, изјавио је немачки политолог.

Тагови: ;