Нови дан «Д» за «брегзит» је 29. јануар! Тада ће посланици Доњег дома британског парламента поново расправљати о споразуму Лондона са Бриселом и још једном гласати. Изјашњаваће се о, према најавама, измењеном тексту који ће премијерка Тереза Меј представити у понедељак, 21. јануара.

Првобитна верзија овог документа доживела је дебакл, па ће Мејова покушати да, у договору са Бриселом, коригује спорне тачке.

Да ће то ићи у најмању руку тешко, већ су више пута истакли званичници ЕУ, који тврде да новог споразума неће бити. Мејова ће, у међувремену, разговарати и са лидерима странака у британском парламенту, настојећи да са њима постигне консензус.

Главни преговарач ЕУ за «брегзит» Мишел Барније у четвртак је изразио наду да ће ти преговори са политичким лидерима у земљи, помоћи да се реши застој и донети нову фазу у процесу «брегзита». Барније је казао да је «постизање споразума у свачијем интересу», те да «нешто мора да се промени да би се обезбедио прихватљив споразум».

Барније је додао да није разговарао о могућем одлагању «брегзита», зато што је 29. март као датум изласка из ЕУ одабрала Британија.

Шеф немачке дипломатије Хајко Мас нагласио је у четвртак у Бундестагу да је Немачка спремна за све сценарије, са јединим циљем да спречи негативне последице по своје грађане и компаније. Он је истакао да је неопходно да се Британија изјасни о томе како жели да настави, пре свега, да ли се позива на продужење члана 50, односно, преговарачког периода.

Лидер главне опозиционе странке, лабуриста Џереми Корбин, одбио је да се састане с премијерком. Он је казао да је њен позив на међустраначке разговоре о «брегзиту» «само представа, пошто не жели да искључи могућност изласка из ЕУ без договора».

Корбин је рекао да Мејова није показала да одустаје од «црвених линија», што значи да искључује останак у царинској унији и на јединственом тржишту. Он је прокоментарисао да је «Мејова изгледа спремна да баци земљу низ литицу».

Лабуристичка партија је спремна да подржи други референдум о «брегзиту», ако се влада одлучи за «тврди излазак», односно излазак без договора. Корбин је потврдио да је спреман да прихвати позив Мејове на разговор «искључиво ако она одбаци идеју о изласку из ЕУ без договора».

Разочарана сам што лидер лабуриста није прихватио позив на разговор, али наша врата остају отворена — поручила је Мејова. — Сада је време да се лични интереси оставе по страни.

Некадашњи британски премијер Тони Блер у четвртак је оценио да је одлагање «брегзита» неизбежно.

«Да сам ја влада, већ бих разговарао са Европом о условима продужења. Излазак без договора значајно би нашкодио домаћој економији», нагласио је Блер.

САДА ЈЕ ЗА ОСТАНАК У ЕУ 56 ОДСТО

Ако би у Британији поново био организован референдум о изласку из ЕУ, 56 одсто грађана би гласало за останак у европском блоку, што је највећи проценат још од изјашњава о «брегзиту» 2016, показује у четвртак објављено најновије истраживање.

ФРАНЦУЗИ ВЕЋ СПРЕМИЛИ ПЛАН

Развод без споразума између Велике Британије и ЕУ све више постаје реалност, а одлука француске владе, као најближих суседа с друге стране Ламанша, међу првим је потезима који недвосмислено показују припремање за такву опцију.

Французи су спремили кризни план и одвојили 50 милиона евра за опремање прелаза у лукама, на аеродромима и железничким станицама, да би се осигурали од «тврдог» разлаза.

Овај план подразумева серију правних мера које су се у четвртак нашле пред француским Сенатом. Оне ће омогућити заштиту интереса француских грађана и предузећа у Великој Британији, третирати положај Британаца у Француској и прописати контролу робе и путника.

Премијер Едуар Филип је најавио хитно запошљавање 600 службеника, међу којима су цариници, ветеринари и припадници других занимања који ће омогућити да се после «брегзита» обављају неопходне контроле. (Г. Ч.)

И. СТАНОЈЕВИЋ

http://www.novosti.rs/

Тагови: ; ; ;