Хиљаде присталица покрета «Жути прслуци» окупило се данас у Паризу и неколико других француских градова десетог узастопног викенда протеста упркос националној дебати коју је ове недеље покренуо председник Емануел Макрон у настојању да одговори на притужбе демонстраната.

У Паризу су данашњи протести почели шетњом од споменика Инвалиди где је Наполеонов гроб у знак сећања на 10 погинулих у протестима који су почели 17. новембра.

Код споменика Инвалиди демонстранти су испред поворке носили плакат на коме пише «грађани у опасности» и држали црне плоче у облику ковчега у знак сећања на погинуле.

Демонстранти су бесни на полицију због употребе гумених метака који су тешко повредили десетине људи.

Власти су најавиле да ће данас распоредити око 80.000 полицајаца и жандарма широм Француске, од којих ће 5.000 бити у Паризу.

Демонстранти су мирно ишли кроз Париз. Дванаест људи је ухапшено до рано поподне према подацима париске полиције.

Главни град и бројни градови у Француској месецима трпе недељне протесте који понекад прерасту у насиље.

Број демонстраната који ће данас изаћи биће тест ефикасности велике националне дебате коју је покренуо Макрон да би зауставио социјалну кризу, најгору од његовог избора 2017. Један полицијски извор рекао је за Франс прес да се очекује најмање онолико људи колико их је изашло прошле суботе, 12. јануара, односно преко 80.000 људи. Суботе пре тога на протесте је изашло 50.000 људи.

Тагови: ;