Нормални односи између Русије и Украјине су немогући, и они морају бити «потпуно реформатирани».

То је у петак најавио министар спољних послова Украјине Павел Климкин на конференцији за новинаре о резултатима рада Министарства спољних послова 2018. године.

«Смањили смо сложене односе са Руском Федерацијом на минимум, нико не може тврдити да су наши односи нормални. То се неће догодити данас, сутра, прекосутра», нагласио је он. Истовремено, Климкин је признао да је потребно развити нови формат односа са Русијом.

«Потребан нам је свеобухватан приступ потпуној реформатацији односа у Руској Федерацији», рекао је министар. Он је још једном изјавио да Украјина намерава једнострано раскинути око 40 билатералних споразума. Према његовим речима, у овом тренутку већ је раскинуто 48 руско-украјинских заједничких уговора.

Према Климкиновим речима, Украјина је одржала разговоре с низом земаља о могућности заступања интереса украјинских грађана у Русији у случају прекида дипломатских односа, али није добила пристанак ни једне од њих.

«Ми смо одржали консултације са неким од наших пријатеља и партнера како би они представљали наше интересе [у Руској Федерацији], али нећу именовати те земље», рекао је министар.

Истовремено, он је признао да нико није вољан да помогне. «Ово је луда количина посла и ниједна од земаља није спремна да уради чак ни приближан обим посла који раде наши конзули», објаснио је он.

Климкин је подсетио да у Русији сада има око 2,5 милиона грађана Украјине.

https://tass.ru

Тагови: ; ; ;