Конгрес забранио Трампу да изађе из НАТО-а

Представнички дом америчког Конгреса је усвојио закон о подршци НАТО-у који омета председника Доналда Трампа да изађе из Алијансе, ако он крене на такав корак.

За закон је гласао 357 конгресмена, док су против била 22.

Конгрес не може формално да забрани Трампу да изађе из блока, али може да блокира финансирање тог циља. Ову тактику су у своје време користили у Конгресу како би омели Барака Обаму да затвори затвор у Гуантанаму.

Закон Представничког дома позива чланице НАТО-а да троше обећаних 2 одсто БДП за одбрану, о чему стално говори и Трамп. Закон одобрава даље финансирање такозване Европске иницијативе обуздавања која је усмерена против Русије.

Сличан закон се разматра и у сенату САД. Како би постао закон, он мора бити усвојен у оба дома Конгреса и да га председник потпише. Трамп може ставити вето на закон који Конгрес може избећи ако сакупи довољан број гласова.

Трамп често критикује НАТО и говори да је блок застарео, али и тражи од савезника да плате „поштени део“ војних расхода Алијансе, од којих три четвртине отпадају на САД. Међутим, Трамп није јавно никад рекао да жели да изађе из овог војног блока.

Коментари: