Амбасадорка Израела: Антисемитизам јача у ЕУ

Многа истраживања у земљама ЕУ показују, да и после 70 година од Холокауста, и даље не само да преовлађују антисемитизам, релативизам и ревизионизам, већ и да јачају као и да је таквих случајева све више, каже за РТС Алона Фишер Кам, амбасадорка Израела у Србији.

Широм света данас се обележава Међународни дан сећања на жртве Холокауста. На Другом програму РТС-а вечерас у 21.15 биће приказан документарни филм „Заборављени“ о страдању Јевреја на Балкану.

О Холакаусту, решењу за старо Сајмиште али и негацији геноцида у региону, за РТС говори Алона Фишер Кам, амбасадорка Израела у Србији.

Од 2005. године у свету се обележава Међународни дан сећања на жртве Холокауста. Како ће Ваша амбасада обележити овај дан?

Ове године 27. јануара ћемо имати званичну церемонију, а у недељи која је претходила организовали смо неколико образовних догађаја. Свакако бих поменула и филм који ће се емитовати у недељу увече на Другом програму РТС-а. Ова сарадња између Амбасаде Израела и РТС-а је и део традиције да тог дана прикажемо документарни филм о Холокаусту. Ове године у питању је посебан филм који приказује из другачијег угла историју и судбине Јевреја на Балкану.

Која је Ваша прва мисао тог дана?

Моја прва мисао је веома лична, а односи се на моју покојну мајку. Рођена је у Белгији, преживела је Холокауст у коме је страдала већина њене породице. И сваке године 27. јануара, моје мисли су уз њу. И временом осећам све већу и већу дужност да се чује прича о мојој мајци, али и о људима који нису преживели Холокауст. Како моја деца одрастају у великој сам дилеми како да их васпитавам – да с једне стране знају за нашу породичну историју, а са друге стране да не носе терет Холокауста на својим леђима.

Стално упозоравамо да Холокауст не сме да се релативизује. Колико у томе успевамо, нарочито ако имамо у виду неке од последњих догађања у овом региону, а последњи од њих је промоција књиге „Разоткривена јасеновачка лаж“ у Хрватској?

Када се појављују овакве ствари у Хрватској, очигледно нисмо много у томе успешни. То не значи, ипак, да смо неуспешни већ да имамо још много да радимо. И наравно да Влада треба да преузме одговорност за то. Нажалост, многа истраживања и анкете у земљама ЕУ показују, да и после 70 година од Холокауста, и даље не само да преовлађују антисемитизам, релативизам и ревизионизам, већ и да јачају као и да је таквих случајева све више.

Ефраим Зуроф је најстроже осудио промоцију ове књиге у Хрватској. Чије још реакције сте очекивали, нарочито када је реч о ЕУ јер је Хрватска члан ЕУ?

Али одговорност за такве изјаве не треба тражити од жртава – од Јевреја или у Израелу. Оне треба да дођу најпре од лидера земаља ЕУ. Треба разумети да антисемитизам, ревизионизам, релативизам, или назовите то како год желите, било које насиље на етничкој основи опасна је претња демократским порецима. Зато сматрам да је одговорност лидера који се залажу за демократске вредности да пошаљу веома јасну поруку.

Јесте ли разговарали са надлежнима о Старом сајмишту и да ли је решење близу?

Та тема је веома високо на нашем дневном реду. Стално дискутујемо о разним питањима, па тако и о овом. И сви заједно делимо једну идеју а то је да веома важно да се Старо сајмиште што пре преуреди. И најзад, након 70 година и Јевреји и нејврејско становништо заслужују да имају једно такво меморијално место.

Много је књига, филмова али и радионица о Холокаусту. Колико сви они помажу да боље разумемо Холокауст али и да не заборавимо жртве Другог светског рата?

Верујем да можемо да се концентришемо на младе генерације које немају то искуство са Холокаустом. Чују се и неки гласови који манипулишу историјом из политичких или било којих других разлога, али одговорност људи је да их игноришу. У игнорисању ћете успети једино ако образујете људе. И то разним садржајима, активностима и радионицама током целе године, а не само 27. јануара.

ЈЕЛЕНА НИКОЛИЋ

РТС

Коментари: