Додик: Промена имена РС није могућа; Нема спремности да се иде у НАТО

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да иницијатива за промену имена РС није у складу са Уставом, као и да се не сме дозволити расправа о томе.

Додик: Промена имена РС није могућа; Нема спремности да се иде у НАТО
Додик и Вучић(Фото: Лола Ђорђевић)

„То је немогуће. Није у складу са Уставом. Да је РС нешто учинила и рекла нешто сличне тежине, вероватно би се у серијама одржавали међународни састанци да се осуди Милорад Додик и РС за антидејтонско понашање“, рекао је Додик на зајединчкој конференцији са предедником Србије Александром Вучићем.

Он је навео да у члану 1. Устава пише да је БиХ састављена од Федерације БиХ и РС.

„Пише пуним називом. Је л“ неком правнику треба да објашњавате шта је то?“, рекао је Додик.

Додик је казао и да се не сме прихвати ни расправа о томе, јер не верују Уставном суду.

„Има укупно девет судија. Одлучује се већином, два Бошњака и три странца. Увек су доносили нелогичне и неуставне одлуке и зато не смемо дозволити да дође до било каквог упућивања расправе по том питању“, истакао је Додик.

Додик: Промена имена РС није могућа; Нема спремности да се иде у НАТО
Додик и Вучић(Фото: Лола Ђорђевић)

ДОДИК: НЕМА СПРЕМНОСТИ ЗА УЛАЗАК У НАТО

У Републици Српској не постоји спремност и подршка да се иде путем НАТО-а, рекао је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и подсетио да је Народна скупштина РС усвојила резолуцију о војној неуталности.

На питање да ли ће РС одлолети пристицима да БиХ постане чланица НАТО-а, Додик је на заједничкој конференцији за председником Србије Александром Вучићем рекао да они живе у стању притиска и да су они увек присутни, али да РС добро реагује на њих.

“Зашто није добро да се крећемо путем НАТО-? То је зато што је НАТО између осталог, као и политичка организација, разградила додатно РС. НАТО је све ове године упорно радио на томе да ојача функцију високог представника у БИХ, који је разграђивао дејтонски снагу у РС. Ми немамо поверење”, рекао је Додик.

Он је казао да не види ни бенефите које би НАТО донео.

“НАТО се није потрудио да дође у БИХ и каже – хајде да отворимо фабрике, које ће да производе пертле за наше чизме, него стално покушавају да наметну веће трошкове. Треба нам сто одсто више средстава за војску, ми то немамо, и то је кључни разлог”, рекао је Додик.

 

 

 

Коментари: