Фотографија председнице Хрватске и Јулијане Бушић настала је марта прошле године на промоцији књиге «Ко је убио Звонка Бушића».

Друштвеним мрежама се брзометно шири фотографија на којој се председница Колинда Грабар Китаровић љуби са терористкињом Јулијаном Бушић, женом хрватског националисте Звонка Бушића, који су својевремено у САД осуђени на доживотне робије због отмице авиона, пише хрватски портал Index.

Бушићева је заједно са мужем Звонком и још тројицом мушкараца учествовала у отмици путничког авиона на линији Њујорк — Чикаго.

Звонко Бушић био је хрватски националиста који је 1976. у Америци отео путнички авион и поставио експлозивну направу од које је страдао њујоршки полицајац Брајан Мареј.

Отмичари су посади и путницима претили бомбом, па авион није слетео у Чикаго, него је наставио до Лондона, изнад којег су бацили летке тражећи независност Хрватске од тадашње Југославије.

Након вишесатне драме отмичари су се предали, а иако се експлозив којим су претили на лету показао лажним, отмица је резултирала једном жртвом.

Полицајац Мареј био је члан пиротехничарске екипе, а тројица његових колега су рањена док су покушавали да деактивирају експлозив који су отмичари оставили у ормарићу на њујоршкој железничкој станици.

Звонко и Јулијана Бушић су осуђени на доживотни затвор, с могућношћу помиловања након 10 година одслужене казне.

Јулијана је помилована 1989. године, а њен супруг је у Хрватској 2013. починио самоубиство.

Фотографија Грабар Китаровић и Јулијане Бушић настала је марта прошле године на промоцији књиге «Ко је убио Звонка Бушића».

Тагови: ;