Познати хрватски новинар, теолог и публициста, Драго Пилсел пита хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић да ли је чула одлуку Европског суда за људска права да је «за дом спремни» усташки поздрав.

«Је ли Колинда Грабар Китаровић чула шта је Европски суд за људска права поручио Џоу Шимунићу, који је тужио Републику Хрватску? Требало је да чује јер, како наводи колега Борис Влашић, ЗДС није ‘стари хрватски поздрав’, већ претња, обећање прогона и смрти свима који не подржавају усташе. То је поздрав мржње», навео је Пилсел на твитеру.

Европски суд за људска права одбио је раније ове седмице да расправља о тужби бившег хрватског репрезентативца Јосипа Шимунића, који је тужио државу Хрватску због казне од 25.000 куна (3.371 евро) зато што је током одржавања утакмице хрватске репрезентације са репрезентацијом Исланда у Загребу, 2013. узвикивао тај усташки поклич.

А крајем октобра прошле године, поводом пречесте употребе тог усташког поклича у Хрватској у песмама, на споменицима погинулим ХОС-овцима и генерално у јавности, председница Колинда Грабар Китаровић је објаснила да је «за дом спремни», стари традиционални хрватски поздрав који је, како је рекла, у медувремену постао компромитујући, преноси Танјуг.

Тагови: ; ; ;