Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да српски народ у Републици Српској остаје трајно опредељен да чува сећање на све страдале српске жртве у Другом светском рату и да додатно изгради своју слободу и државу.

Милорад Додик (фото: Лола Ђорђевић)
«За Србе су увек биле важне две ствари у њиховој историји – слобода и држава» – истакао је Додик у обраћању окупљенима после парастоса у Дракулићу код Бањалуке, где је данас обележено 77 година од усташког злочина над Србима у овом и околним селима.

Он је рекао да се српски народ годинама окупљао у Дракулићу да обележи годишњице страдања жена, деце, стараца од помахнитале усташке руке која је убила у Другом светском рату више од 700.000 Срба на разним стратиштима.

«Нису оклевали да убију свакога ко се крсти са три прста, ко је Србин, притом не питајући за било какву кривицу» – истакао је Додик.

Додик је изразио уверење да Срби у Републици Српској данас имају своју државу и слободу, те поручио да те двије ствари нико не може да угрози и неће да угрози.

Он је подсјетио да је у Јадовну убијено око 45.000 Срба, исто толико на Пагу, а у Јасеновцу 700.000, иако у последње време неки покушавају да умањују број жртава.

Додик је додао да треба имати на уму податке којима располажу јеврејски стручњаци који кажу да је у том концентрационом усташком логору убијено 700.000 Срба.

Он је рекао да БиХ није држава српског народа, већ да су га ту угурали на крају рата, а послије распада бивше Југославије. Према његовим речима, српски народ није био довољно организован у прошлости, јер није имао државу која га је бранила због чега је данас важна Република Српска као одраз слободе српског народа на овим просторима.

«На овим просторима, једино што је извјесно и трајно јесте Република Српска, а БиХ тек треба да се види како ће изгледати» – оцијенио је Додик.

Додик је поручио да неће проћи никакви атаци на Републику Српску, те да се српски народ мора окренути борби за државу и слободу на овим просторима.

Усташе су 7. фебруара 1942. године у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац за само један дан убиле 2.370 српских цивила, међу којима је било 551 дете. У овом злочину усташке снаге су, под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића, из Тјелесног здруга Анте Павелића, уз помоћ бањалучких усташа убијале Србе без иједног испаљеног метка – сјекирама, ножевима и крамповима.

Тагови: