Лидер СНСД Милорад Додик каже да међународни протекторат мора да престане у БиХ, која се показује као сметња за развој било којег народа, ентитета или кантона.

Милорад Додик (фото: Лола Ђорђевић)
«Оно што су чинили међународни протектори у последњих 20 година у суштини није помогло никоме, већ је одмогло много», рекао је Додик новинарима у Бањалуци, преноси РТРС.

Према његовим речима, да је било примене изворног Дејтонског споразума, сигурно би данас биле конституисане снажне јединице које чине БиХ и могле су да остваре свој развој.

«Свих ових година, због напада и понашања високог представника који је масовно криминално кршио међународни уговор, дошли смо у ситуацију да имамо потпуну парализу на нивоу БиХ, без иједне идеје шта БиХ значи сутра», казао је Додик.

Он је рекао да само постоје појединачне идеје — Бошњаци мисле да треба да нестане Република Српска и да БиХ буде целовита, а да Сарајево постане епицентар свих дешавања.

«Хрвати су потпуно незадовољни стањем у Федерацији БиХ и желе најрадије, када би били у могућности, да формирају своју територијално-политичку целину, а ми Срби не видимо никакву будућност у БиХ у којој само постоји ароганција међународног фактора и идеологија неолиберализма која покушава овђе да нас утрпа у неку смесу која не може да функционише и да изроди ништа добро», навео је Додик.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да умањивање броја жртава усташког система логора смрти Јасеновац, које врше поједини хрватски аутори, има за циљ да умањи ово страдање које по карактеру представља геноцид.

«Страдање српског народа у Другом светском рату никада није проглашено геноцидом, јер то нису хтели ни светски центри, пошто су занемаривали све што стиже из комунистичке Југославије, али није хтела ни комунистичка власт», рекао је Додик новинарима у Бањалуци, уочи промоције монографије «Јасеновац — Аушвиц Балкана», чији је аутор израелски историчар Гидеон Грајф.

Он је додао да је комунистички режим једнако одговоран за скривање таквих података, рачунајући да ће време уништити доказе и елиминисати сећања.

Додик је рекао да се Срби враћају сећању на своја страдања тек у задњих двадесетак година, док држава Израел то већ дуго ради, преноси РТРС, позивајћи се на Срну.

«Вечерас је веома важна презентација монументалног ђела једног од највећих ауторитета у свету који изучава геноцид и страдања. Важно је да са те адресе долази студија која говори о томе да је страдање у Јасеновцу и на Балкану идентично ономе у Аушвицу», навео је Додик.

Према његовим речима, за домаћу јавност је веома важно то дело, а то што страни аутори говоре о тој тематици значи да је поткрепљено историјским и сваким другим чињеницама.

«То дело завређује да буде у свакој нашој јавној установи, у свакој библиотеци, у школи и у сваком српском домаћинству. Тај зборник говори о страхотама страдања и о политици Независне Државе Хрватске (НДХ) која је имала за циљ да коначно реши ‘српско питање’ на начин да се побије трећина Срба, трећина протера, а трећина покрсти (у католичку веру)», рекао је Додик.

Он је подсетио да је са Србијом постигнут договор да се изгради монументално спомен-подручје Доња Градина, као и да таква спомен-обележја буду и на другим просторима где су масовно страдали Срби, те да се приступи снимању играно-документарног филма о страдању у Јасеновцу, који треба да додатно сачува сећање на те страхоте.

Тагови: ;