АД тестирале су интерконтиненталну балистичку ракету „Минитмен 3“, саопштило је Америчко ратно ваздухопловство, али од америчке војске није стигла званична потврда да је тестирање прошло успешно.

Ракету је лансирала Команда за глобални напад Америчког ратног ваздухопловства са ваздушне базе Ванденберг у Калифорнији. Ненаоружана глава ракете, која је прелетела 6,7 хиљада километара, требало је да погоди задану мету на америчком полигону у региону атола Кваџалејн у централном делу Тихог океана, ало није стигла званична потврда да ли је тестирање прошло успешно.

Према доступним подацима, наредба за лансирање интерконтиненталне балистичке ракете уследила је са авиона „E-6Б мeркјури“ америчког ратног ваздухопловства, који је предвиђен да обезбеди резервни комуникациони систем са лансерима балистичке ракете. Авион је полетео из Ванденберга и извршио лет западно од Лос Анђелеса изнад Тихог океана.

Команда америчког Ратног ваздухопловства саопштила је да је циљ испитивања ракете потврда и провера ефикасности, спремности и тачности система наоружања.

Ово је прво испитивање ракете „Минитмен 3“ ове године. Годишње се у просеку изводе четири таква лансирања, а прошле године су изведена три успешна пробна лансирања и то у априлу, мају и новембру. У јулу прошле године тестирање није било успешно. За време лета ракете дошло је до техничких проблема, и због тога јој је послат сигнал за самоуништавање.

Ракета „Минитмен 3“ у служби је Америчког ратног ваздухопловства од 1970. године и једина је интерконтинентална балистичка ракета копненог базирања која је у служби Америчког ратног ваздухопловства. САД укупно располаже са 400 таквих ракета, а свака од њих је способна да носи три нуклеарне бојеве главе. Ове ракете су у приправности у авио —базама у Монтани, Вајомингу, Северној Дакоти. Ракете се редовно модернизују. Претпоставља се да ће „Минитмен 3“ остати у саставу америчког наоружања до 2020. године.

Тагови: ; ;