Британска премијерка долазила у седиште Европске уније у Бриселу, у новом покушају да отвори разговоре о Брегзиту када јој је приређен “дочек”.

Демонстрант који се залаже за останак Британије у ЕУ скочио је испред аутомобила у ком је била британска премијерка Тереза Меј док је долазила у седиште Европске уније у Бриселу, у новом покушају да отвори разговоре о Брегзиту.

Марка Џонстона, који води кампању против Брегзита, брзо је склонило обезбеђење, а колона возила је наставила да иде.

Мејова ће се у Бриселу састати и са председником Европског савета Доналдом Туском и председником европског парламента Антониом Тајанијем.

Доњи дом британског парламента је прошле недеље гласао да се од ЕУ захтева да направи «алтернативне аранжмане» по питању «бекстопа», што је главна препрека да се британски парламент сагласи са споразумом британске премијерке о Брегзиту.

«Бекстоп» је осмишљен тако да се задржи отворена граница на острву у случају да Велика Британија напустили ЕУ без споразума.

У питању је својеврсна безбедносна мрежа која гарантује да неће бити «тврде границе» између две Ирске, чак и ако Британија напусти ЕУ без споразума.

ЈУНКЕР: НЕЋЕМО ПРЕГОВАРАТИ ПОНОВО

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер казао је британској премијерки Терези Меј током «робусних, али конструктивних разговора» које су имали у Бриселу да Европска унија неће поново преговарати са Лондоном о споразуму о Брегзиту, преноси Ројтерс.

«Разговори су одржани у духу заједничког рада на постизању уредног повлачења Уједињеног Краљевства (УК) из ЕУ», казао је Јункеров портпарол Маргаритис Схинас на конференцији за медије.

Наводи се да је Скинас додао да је европски блок спреман да више поради на декларацији која треба да прати нове односе ЕУ и УК након Брегзита. Ројтерс преноси да је Јункер поручио да је Мејова представила разне опције којима би требало одговорити на забринутост изражену у британском парламенту у вези са «бекстопом» ирске границе.

Јункер је такође рекао да се сда Мејовом договорио да њихови тимови и раде заједно како би утврдили «да ли се може пронаћи пут даље». Наводи се да ће се председник Европске комисије и премијерка Велике Британије поново састати крајем фебруара, док ће се њихови главни преговарачи за Брегзит — Мишел Барније у име ЕУ и Стивен Баркли у име Уједињеног Краљевства састати у понедељак.

Новости

Тагови: ; ; ;