Захарова: Лондон не даје одговоре о случају тровања Скрипаља

Информација о трећем осумњиченом за тровање Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије у британском Солсберију представља непотврђену информациону пропаганду, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Ми смо видели овај извештај. То су шкрта, појединачна појављивања ових материјала о такозваном случају Скрипаљ, јер осим цурења у медијима, нажалост не видимо ништа прецизније или званичније. Још једном желим да нагласим, да и после читавог низа веома звучних објава нисмо ни видели ни чули званичне изјаве британске стране. И овог пута нисмо добили никакав одговор који би расветлио овај догађај“, рекла је Захарова на редовном брифингу.

„Још једном се суочавамо са информацијама непоткрепљеним никаквим доказима. Поново видимо иницирање различитих антируских спекулација у британским медијима“, додала је она.

Раније је лист „Дејли телеграф“, позивајући се на неименоване изворе, саопштио да је, према мишљењу Лондона, трећи Рус повезан са инцидентом у Солсберију отказао свој одлазак из Велике Британије у одређено време и да се можда још увек налази у земљи. Према наводима листа, ради се о Сергеју Федотову. Према писању листа, он је стигао у Велику Британију истог дана када и Александар Петров и Руслан Боширов, које Лондон сматра агентима Главне обавештајне управе Русије (ГРУ) и сумњичи да су учествовали у тровању у Солсберију. Федотов је заказао исти лет за Москву као и они, али је, како наводе извори, у последњем тренутку одустао од пута.

Бивши пуковник Главне обавештајне управе Русије (ГРУ) Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија отровани су 4. марта у Солсберију у јужној Енглеској, што је узроковало велики међународни скандал. Лондон тврди да је Русија умешана у тровање супстанцом А-234, које британске власти изједначавају са супстанцом „новичок“. Москва то категорички пориче. Истрагу о инциденту тровања Скрипаља води противтерористичка јединица Скотланд јарда.

 

Спутњик