Москва неће дозволити да у Сирији остану „резервати“ терориста, пре или касније ће бити неопходно да се изађе на крај са тероризмом, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Вершињин, коментаришући ситуацију у Идлибу.

„У том региону заиста има много терориста, близу 10.000. Меморандум о стабилности зоне у Идлибу, који подразумева деескалацију насиља, заиста је важан успех, имајући у виду да нисмо наишли на одлучан став када је у питању борба против тероризма. Међутим, цивили нису дужни да страдају“, истакао је Вершињин.

Руски дипломата је рекао и да се тренутно преговара о стварању тампон-зоне у Сирији на граници са Турском, али је важно да све стране остану привржене поштовању територијалне целовитости Сирије.

С тим у вези, он је позвао Анкару да убрза процес стварања демилитаризоване зоне, што су Турска и Русија договориле на састанку лидера тих земаља у Сочију.

Осврнуо се и на питање Израела, рекавши да напади те земље на Сирију морају бити обустављени.

„Сви напади Израела додатно дестабилизују ситуацију у Сирији. Нико не треба да ради то што излази из оквира антитерористичке борбе“, закључио је Вершињин.

Спутњик

Тагови: ; ;