Време је да Косово укине таксе, да Србија одговори на конструктиван начин, да престану провокације са обе стране, да се Београд и Приштина врате дијалогу који предводи Европска унија, и да се обе стране одважно определе за мир, оцењују у ауторском тексту за «Политику» и приштински «Зери» амерички амбасадори у Београду и Приштини.

Додају да ће Београд и Приштина у томе имати пуну подршку САД како би се уобличио и спровео свеобухватан споразум.

«Ако тако урадите, оптимисти смо да можете постићи историјски споразум о нормализацији у 2019. години», сагласни су Кајл Скот и Филип Коснет.

Наводе да трезвено политичко вођство које има визију може довести до свеобухватног споразума између Србије и Косова, у чијем средишту би, како тврде, било узајамно признавање.

«Тај успех би положио темеље мирније и напредније будућности свих народа у овом региону», оцењује се у тексту амбасадора.

Председник Доналд Трамп је, подсећају, недавно писао лидерима Србије и Косова да би подстакао обе стране да «искористе тренутак и своје политичко вођство употребе за доношење одлука» које би задовољиле интересе обе стране.

Председник Трамп је додао и да би «било за жаљење пропустити ову јединствену прилику за мир, безбедност и економски развој», наводе амбасадори и додају да је председник Трамп већ позвао председнике Александра Вучића и Хашима Тачија у Белу кућу да обележе тај успех чим до њега дође.

«Верујемо да је споразум могућ и надамо се да ћемо га прославити заједно с вама, баш као што славимо храброст грчких и македонских вођа», оцењују у ауторском чланку, и додају да би креативност коју су показали лидери у Атини и Скопљу како би решили деценијски спор требало да послужи као инспирација свима у региону.

«САД нити су, нити ће прописивати како то решење треба да изгледа, али верују да мора бити применљиво како на Косову тако и у Србији и да мора допринети дугорочној стабилности у региону», поручују амбасадори.

На лидерима и њиховим тимовима је, како су истакли, да се врате преговорима предвођеним Европском унијом и испитају све могућности, као и да на јасан и отворен начин комуницирају са својим грађанима – што би не само осигурало да преговори одражавају вољу народа, већ и помогло у превазилажењу стрепње и сумњичавости.

У чланку се оцењује да недавни кораци и Београда и Приштине, због којих напетост расте, морају престати да би уопште постојала нада у постизање трајног мира, напретка и правде у региону.

«Уколико две стране не искористе ову прилику, ризикујете да пропустите најбољу прилику за читаву једну генерацију».

Трајан и применљив компромисни споразум је у интересу обе земље, а дугорочна стабилност и просперитет Косова и Србије зависе од повратка дијалогу предвођеног ЕУ и храбрости да се правазиђе прошлост и заједно гради заједничка будућност.

«Ако су Србија и Косово спремни да пођу тим путем, САД ће бити на вашој страни на сваком кораку», закључују амбасадори.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;