Мадуро одбио америчку хуманитарну помоћ: „Украли су новац, а сада нам нуде тоалет-папир“

Камиони који превозе хуманитарну помоћ у храни, медицинском материјалу и другим хуманитарним потрепштинама и даље чекају дозволу венецуеланског председника Николаса Мадура да уђу у ту земљу из Колумбије.

Мадуро је одбио помоћ и наредио војницима да спрече камионе да пређу мост између Колумбије и Венецуеле, рекавши да хуманитарна криза не постоји у Венецуели.

Председник Венецуеле је казао да хуманитарна помоћ коју спонзоришу САД, а која се допрема до колумбијског пограничног града Кукуте, „треба да се расподели сиромашним колумбијским грађанима тамо“, преноси Ројтерс.

Он је навео да неће дозволити да се прави „јефтин шоу“ са хуманитарном помоћи да би се „оправдао државни преврат“.

Ако желите да помогнете, ослободите новац који сте блокирали нашој земљи. Украли су новац, а сада нам нуде тоалет-папир – рекао је Мадуро на конфенренцији за новинаре, преноси агенција.

Амерички Стејт дипартмент, који је обезбедио помоћ, позвао је венецуеланске безбедносне снаге да дозволе да потрепштине уђу у земљу.

Портпарол генералног секретара УН изјавио је у четвртак да „хуманитарна помоћ никад не би требало да буде кориштена као политички пион“ и да би њена испорука требало да буде спроведена „по принципима хуманости, неутралности, непристрасности и независности“, преноси Глас Америке.

Први камиони хуманитарне помоћи за Венецуелу стигли су јуче у колумбијски погранични град Кукуту.

Реч је о два контејнера од 50 тона и најмање шест камиона који су стигли на тај пункт, где ће званичници причекати на даље инструкције у вези са дистрибуцијом хране и лекова.

Николас Мадуро упозорио је да би блокирање свих испорука нафте из Венецуеле, која је чланица ОПЕК-а, имале „катастрофалне последице“, а у вези санкција које су САД увеле венецуеланској државној нафтној компанији ПДВСА.

„Тотална блокада наших испорука нафте имала би катастрофалне економске и социјалне последице“, рекао је Мадуро, преноси Ројтерс.

На конференцији за новинаре у Каракасу, Мадуро је казао да су противзаконита сва именовања новог управног одбора државне нафтне компаније ПДВСА и рафинерије „Цитго“, њене америчке подружнице.

Председник парламента, Хуан Гваидо, који је себе прогласио за председника државе, раније је изјавио да је венецуеланском Конгресу наложио да почне процес именовања новог управног одбора државне нафтне компаније ПДВСА и рафинерије „Цитго“.

САД су претходно саопштиле да су венецуеланској државној нафтној компанији ПДВСА блокирале средства у вредности од седам милијарди долара, подсећа агенција.