Одбијена петиција о уједињењу Митровице

Одбор за представке у косовском парламенту одбио је да разматра петицију градоначелника Јужне Митровице Агима Бахтирија о уједињењу тог града и проследио ју је влади на мишљење. У влади пак кажу да је то питање о којем треба да се изјасни парламент, преноси Танјуг.

Одбијена петиција о уједињењу Митровице

Бахтири је пре готово месец дана поднео петицију са око 17.000 потписа грађана за уједињење Јужне и Северне Митровице у једну општину. Међутим, петиција није разматрана на одбору за представке у косовском парламенту, наводи „Коха“.

Како је пренела КТВ, чланови тог одбора кажу да је реч о питању које превазилази њихове надлежности. Лирије Кајтази из опозиционог Демократског савеза Косова је рекла да су у већини случајева петиције служиле као средство прикупљања дневно политичких поена и да до сада нису имале прави приступ.

Посланица Теута Хаџију је рекла да је била заинтересована за судбину те петиције и да је сазнала да је она прослеђена влади Рамуша Харадинаја на мишљење.

КТВ је покушала да провери да ли је петиција у влади, али је добијен само одговор да је то тема за парламент.

Градоначелник Јужне Митровице Агим Бахтири је уверен да ће Митровица бити уједињена ове године.

Подсећа се и да је он недавно изјавио да ће бити рата ако не дође до уједињења. Иначе, Бахтири има подршку косовског председника Хашима Тачија и парламента Кадри Весељија за ту иницијативу.

Харадинај се тој иницијативи пак противи, а из владе су раније саопштили да је актима утврђено да се Митровица састоји из две општине — Северне и Јужне Митровице.

Коментари: