Земља је пљосната као палачинка, илуминати манипулишу људима, а човек се никада није прошетао Месецом. У тако нешто верује запањујуће велики број Француза. То више нису само прости статистички подаци које открива једна обична анкета, већ стање нације, али и огледало читавог цивилизованог света. Јер, кад у тако нешто верују потомци једног Волтера, зашто не би и остали?

Брз проток информација, често објављивање непроверених података без наведених извора, лажне вести, површност, шароликост порука на друштвеним мрежама, неконтролисане сензације, занемаривање културе и образовања, опседнутост брзим успехом, свакодневна трка за профитом, борба за опстанак, неповерљивост, социјална угроженост — само су неки од елемената који утичу на то да савремено друштво широм планете у теоријама завере покушава да пронађе логично објашњење за оно што му се дешава.

Готово невероватно звучи податак из недавно објављене анкете да чак 43 одсто Француза верује у то да је њихово министарство здравља у дослуху са фармацеутском индустријом да би се од јавности сакрила реална штетност од вакцинисања!

Сумња да администрација жели зло сопственој нацији, све у спрези са фармацеутима који не бирају начине да се обогате, помешала се са саветима самозваних хомеопата, прожета је деловањем надрилекара, врачева и исцелитеља, зачињена абракадабра препаратима и најавама лекова који ће планету ускоро да излече од неизлечивих болести.

Иста анкета је показала да 34 одсто Француза сматра да је саобраћајном несрећом прикривено убиство Лејди Дајане у Паризу. Обичан удес вероватно би разочарао многе који верују у необичне судбине принцеза.

Такође, чак 25 одсто сматра да је мигранте намерно покренула политичка, интелекуална и медијска елита, да би у догледно време демографски и културолошки заменила европску популацију избеглицама. То спада у тзв. конспиративну теорију великих премештања засновану на идеологији и интересима, у којој ће Французе потиснути Африканци.

Само 65 одсто испитаних Француза, у посебно одвојеном питању, сматра да је покољ 11. децембра у Стразбуру заиста извршио исламиста Шериф Шекат, 13 одсто сумњичаво врти главом, док великих 10 одсто директно упире прст у државу која је, по њима, тако манипулисала јавношћу да би скренула пажњу с покрета «жутих прслука»!

Одмах после атентата, на друштвеним мрежама појавила се лавина коментара у којима је власт оптужена на сличан начин.

Да тајни знаци завере постоје на новчаницама, у музичким нумерама и на логотипима великих фирми, верује 23 одсто њих. У ционистичку заверу, односно владање Јевреја светом, убеђено је 22 одсто испитаника, док 19 одсто мисли да међународну трговину дрогом контролише ЦИА.

Да је америчка влада умешана у атентате 11. септембра сматра 17 одсто учесника анкете, док 15 одсто у белим траговима иза авиона на небу виде хемијске производе које власти испуштају из разлога сакривених од јавности. «Аполо» се никада није спустио на Месец нити је човек икада корачао по њему, тврди девет одсто испитаних Француза.

Тиме је потврђена тенденција веровања Француза у теорије завере из прошлогодишњег истраживања, када је, између осталог, 54 одсто изјавило да је ЦИА умешана у убиство Кенедија, 32 одсто да је вирус сиде настао у лабораторији, 31 одсто да Ал каидом и Исламском државом руководе тајне службе са Запада, а девет процената да је Земља равна, а не округла, како нас уче у школи.

У најновијој анкети, 27 одсто учесника такође верује да су илуминати тајна организација која покушава да манипулише људима. У ову теорију умешано је неколико стварних и измишљених група и редова, који вуку корене од баварских илуимината из доба просветитељства, забрањених 1785. године.

Успели су, наводно, да се одрже, да би данас из сенке водили свет, стварајући глобалну државу, контролишући прираст становништва, ширење заразних болести или рад медија, поседујући тајна знања. Све је то, приде, помешано с мистиком масона. Према присталицама ове теорије, илуминати су довели до Француске револуције, а сада су главни идејни творци новог светског поретка. Како, иначе, у доба либералног капитализма веровати у боље сутра?

САМО ТРЕЋИНА НЕ СУМЊА

СВЕГА 35 одсто од 1.760 испитаних особа не верује ни у једну од десет понуђених завера, а чак 21 одсто прихвата бар пет. Највише су сумњичави млађи од 35 година, они са нижим примањима и слабије образовани.

Што више верују у завере, мање им је од суштинске важности да живе у демократском друштву. Од институција, највише верују војсци, затим полицији, у оба случаја преко 70 одсто, школи преко 60 процената, у правосуђе поверење има само половина, а у медије најмање, свега четвртина.

Горан ЧВОРОВИЋ

http://www.novosti.rs/

Тагови: ; ; ;