Одбегли вишеструки убица Един Гачић и даље је неухватљив за полицијске структуре БиХ, а без обзира што је осумњичен да је последњи злочин извршио у Суходолу, на подручју Кантона Сарајево (КС), за њим се интезивно трага и у Херцеговачко-неретванском кантону (ХНК), а посебно се претресају сви возови који саобраћају између Сарајева и Мостара, у оба смера.

Сарајевски сајт klix.ba преноси да је портпарол МУП ХНК Људевит Марић казао да он не може да процени да ли се Гачић налази на подручју овог кантона или неког другог.

«Ми настављамо потрагу према нашем оперативном плану, сарађујемо са свим другим кантоналним МУП-овима и полицијским агенцијама», рекао је Марић.

Он је додао да се прегледају сви возови који саобраћају између Сарајева и Мостара, у оба смера, као и да се настоји да се и на друге начине лоцира вишеструки убица.

Подсећа се да је Гачић већ седам дана је у бекству и то након што је прошлог понедељка убио Сауда Султанића у месту Подорашац код Коњица, а потом пре два дана полицајца Махира Бегића у месту Суходол код Тарчина. Наводи се да су грађани у страху, па и најмању сумњу дојављују полицији која данас појачаним интензитетом врши потрагу.

У Кантон Сарајево данас као испомоћ долази 130 полицајаца из других кантона. Министар унутрашњих послова тог кантона Адмир Катица поручио је да ће учинити све да се убица пронађе.

фото Танјуг

Портал инсајдер.ин наводи да је серијски убица Един Гачић за време рата у БиХ био припадник одреда «Ел муџахид».

Наводи се да се у поседу овог портала налази списак свих бораца тог злогласног одреда чији су се припадници «прославили» бројним стравичним злочинима над заробљеним српским и хрватским војницима и цивилима.

На том списку, који се налазио у команди Трећег корпуса тзв. Армије БиХ, а под чијом ингеренцијом се иначе налазио одред «Ел муџахид», Гачић је евидентиран под редним бројем 687. Према тој евиденцији, Гачић се муџахединском одреду прикључио 20. септембра 1995. и у њему је био до 24. децембра исте године.

фото Танјуг

Наводи се да је манијакални убица, који се сумњичи да је јуче код Тарчина убио четврту жртву, полицајца Бегића, први регистровани злочин починио 6. августа 1998, када је шрафцигером убио бившег саборца из «Ел муџахида» Исмета Гунића. Због тог убиства осуђен је 1999. на 14 година затвора, а када је у августу 2002. добио слободан викенд у Зеници је убио своју мајку Сифету са два хица из пиштоља. Након тог злочина осуђен је на јединствену казну затвора од 20 година, коју је издржавао у Зеници и Бихаћу.

Овај портал даље наводи да се Гачић, када је 2017. године изашао на слободу, пријавио да живи у Бањалуци, где је иначе и рођен, а МУП РС га је регистровао као изузетно опасну особу.

Наводи се да је Гачић наводно после изласка из затвора неколико месеци заиста и живео у Бањалуци, а затим је продао део породичне куће у насељу Новоселија и одселио се у Коњиц, где је убио трговца Сауда Султанића, а касније у Суходолу полицајца Махира Бегића.

ДЕВЕТ ПОЛИЦИЈСКИХ АГЕНЦИЈА У БИХ ТРАГА ЗА ВИШЕСТРУКИМ УБИЦОМ

У потрагу за убицом Едином Гачићем, осумњиченим за убиство полицајца Махира Бегића на подручју Тарчина код Сарајева, као и Сауда Султанића у Коњицу, укључено је чак девет полицијских агенција у БиХ.

За Гачићем трагају припадници Државне агенције за истрагу и заштиту (СИПА), Дирекцију за координацију полицијским телима БиХ, Граничне полиције БиХ, Министарства унутрашњих послова Републике Српске, те четири кантонална министарства унутрашњих послова — Кантона Сарајево, Средњобосанског кантона, Херцеговачко-неретванског и Зеничко-добојског кантона.

фото Танјуг

Истрагом руководи Федерална управа полиције (ФУП).

На подручју Суходола код Тарчина, где је у суботу увече Гачић убио полицајца Махира Бегића, и даље патролирају јаке полицијске снаге, које претражују оближњу шуму и објекте који се налазе у близини места убиства.

То подручје надлећу хеликоптери.

Одређен број родитеља са подручја сарајевске општине Хаџићи, у којој се десило убиство полицајца, данас није послао децу у школу из страха за њихову безбедност.

Настава у Основној школи у Тарчину одвија се редовно, али уз појачано присуство полиције у окружењу.

На подручју Полицијске управе Источно Сарајево појачане су активности припадника полиције Републике Српске, а директор полиције РС Дарко Ћулум данас ће се поводом овог случаја у Сарајеву састати са представницима ФУП-а.

Вишеструки убица Един Гачић је једини осумњичени за ликвидацију полицајца Махира Бегића, који је осигуравао Објект за едукацију кадрова Федералног МУП-а на полигону Суходол код Тарчина, објавио је сарајевски «Дневни аваз».

Према наводима у тексту, истражитељи су добили балистички налаз којим је непобитно утврђено да су чауре пронађене у Суходолу и оне у Коњицу 4. фебруара, после убиства убиства Сауда Султанића, испаљене из истог оружја.

«На лицу места нису уочени трагови који би потврдили да је било борбе између полицајца и убице», наводи се у тексту.

«Аваз» преноси тврдње извора блиских истрази да се у овом случају «ради о насумичном нападу психопате».

 

 

Тагови: ; ; ; ;