У Пољској поново подсетили на крваве грехе „хероја Украјине“

76 година се навршило од како су националисти из Украјинске устаничке армије извршили страшно етничко чишћење познато као „Волињски масакр“. У знак сећања на ову трагедију у пољском граду Шчећин подигнут је споменик жртвама, пише издање „wPolityce“.

У Пољској поново подсетили на крваве грехе "хероја Украјине"

 

Отварање је одржано у суботу, 9. фебруара, на годишњицу напада украјинских нациста на село Парослиа, током које су убили око 150 људи. Историчари овај догађај сматрају почетком трагичног „Волинског масакра“, а убијање Пољака није се зауставило све до краја Другог светског рата.

“Чини се да после Аушвица, после Палмире, Катина и Колиме, знамо шта је зло, али геноцид на Волињу и Источној Малополској показао нам је потпуно нови окрутни изглед. Никада нећемо открити ову тајну, јер је тешко замислити како би нас у глави – не у души – сузбијањем савести, нешто могло натерати да узмемо секире и пожуримо на беспомоћне људе, жене и малу децу ”, рекао је шеф пољског Института за национално сећање. Јарослав Шарек, говорећи на церемонији отварања споменика.

Коментари: