Држава ће у наредном периоду радити на томе да се смањи број грађана који напуштају Србију у потрази за квалитетнијим животом, али и да се врате они који су већ отишли. На стратегији спречавања економских миграција радиће и тим експерата који ће имати логистичку подршку Владе, без политичког утицаја, рекао министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Mинистар рада Зоран Ђорђевић (Фото: Лола Ђорђевић)

Министар Зоран Ђорђевић учествује у првом заседању Координационог тима за праћење токова из области економских миграција, у којем су и министри финансија, привреде, просвете, државне управе и локалне самоуправе, спорта и омладине, за демографију и популациону политику, као и представници послодаваца и синдиката и САНУ.

Ђорђевић каже да је први и и једини задатак тог тела да се промене околности и услови под којима се дешавају миграције, како би се задржали грађани у Србији, али и вратили они који су отишли.

«Даћемо одрешене руке експертима у тиму да могу да добију логистику од Владе, без мешања политике и политичких одлука, са жељом да променимо начин размишљања, однос државе и околности и као земља постанемо занимљиви, не само за останак, већ и за живот», рекао је Ђорђевић у паузи заседања.

Прво заседање Координационог тима за праћење токова из области економских миграција (Фото: Лола Ђорђевић)

Очекује да ће тим предложити решења на кратки рок, али и стратегију за дужи период.

Додаје и да очекује да тим буде појачан људима које ће предложити садашњи чланови, који су, каже, еминентни стручњаци.

Министар је навео да је држава требало да предузме сличне мере и раније, али да је то свакако боље учинити сада, него чекати да држава уђе у ЕУ и да границе за миграције буду потпуно отворене.

«Ово је од стратешког значаја за Србију. Прва смо земља која није ушла у ЕУ, а почели смо да радимо на решавању овог проблема, нисмо чекали тренутак да будемо у проблему као и друге земље ЕУ, попут Хрватске и Румуније», нагласио је Ђорђевић.

Указао је да су нека од решења отварање нових радних места, креирање бољег пословног амбијента и климе, дигитализација, али додаје да, поред економског и материјалног момента, има и много других питања које утичу на квалитет живота и да је потребно да држава покаже грађанима да брине о њима.

«Верујем да имамо потенцијала да будемо привлачни и другима», рекао је Ђорђевић и додао да ће тим да се састаје на свака два месеца. 

професор Владимир Гречић и хуманитарац Арно Гујон (Фото: Лола Ђорђевић)

Члан тима, професор Владимир Гречић каже да питање миграција није само проблем Србије, већ и глобално и да је добро што је та тема покренута, јер до сада није била високо на лествици политичке агенде.

Како каже, један део грађана који је отишао се враћа у Србију, али је и даље потребно да број повратника буде већи.

«Какав ће бити резултат, не могу унапред да кажем. Нисмо разрадили методологију, више институција је укључено, али у тиму сам јер верујем да нешто може да се уради. Све зависи од нас», истакао је Гречић.

професор Владимир Гречић и министар Зоран Ђорђевић (Фото: Лола Ђорђевић)

Наводи да су миграције повећане од 2008. године, због економске кризе, те износи податке ОЕЦД по којима је те године из Србије отишло 27.000, 2015. године 60.000, док је 2016. године тај број био 44.000.

Гордана Бјелобрк из Републичког завода за статистику каже да су последњих година интензивиране миграције, те да све институције треба да буду максимално ангажоване, како би се створио амбијент да млади људи након завршеног факултета остану у земљи.

«Тиме бисмо увећали број становника, али би се обезбедила и замена генерација», рекла је Бјелобркова.

http://www.rts.rs/

Тагови: ; ; ;