Став обичних грађана Молдавије је врло сличан ставу обичних Украјинаца — заинтересирани су за профитабилне савезе за своју земљу, разумевање важности партнерства с Русијом, али западни утицај и елита не узимају у обзир глас народа, рекао је Владимир Букарски, представник Странке социјалиста Републике Молдавије за лист Политнавигатор.

Према његовим речима, тешко је оспоравати чињеницу да је Русија главно тржиште за молдавске производе, и зато је сарадња са Москвом од виталног значаја. Људи узимају у обзир овај аспект, али прозападне власти у републици то игноришу, нагласио је он.

Зато, наставио је он, након парламентарних избора у Молдавији, америчка амбасада ће ступити у акцију, захтевајући од свих иоле прозападних политичких снага да се уједине:

„Они ће почети да убеђују све снаге које су за европску интеграцију, иако се те партије можда и не трпе међусобно, да формирају нову прозападну коалицију».

Истовремено, није искључио да би победа Партије социјалиста могла да заврши обојеном револуцијом у стилу украјинског Мајдана.

“А то смо већ видели више пута. По први пут — касних осамдесетих и раних деведесетих. Тада, бурни протести Јурија Роске [бившег шефа Хришћанско демократске народне странке, заговарали су приступање Молдавије Румунији] против увођења курса историје Молдавије, будући да већина њих и даље сматра да је неопходно научити румунску историју. Тада је било протеста против преговора о плану [председничког представника за трговинске и економске односе са Молдавијом Дмитрија] Козака са ПМР. Успели су да укину могућност потписивања овог споразума. И злогласни догађаји од 7. априла 2009. године, када су напали председничку палату, упали у парламент и запалили оригиналну декларацију проглашења независности Молдавије”, рекао је Букарски.

Тагови: ; ;