Нова председница Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Анегрет Крамп-Каренбауер у случају новог таласа избеглица не би поступила као њена претходница Ангела Меркел него би као последњу могућност затворила границе, преноси немачки јавни сервис АРД.

Анегрет Крамп-Каренбауер поручила је да као је као последња могућност, у случају да остали механизми закажу, затварање границе.

«Ми ионако од лета, откако је канцеларка с партнерима у Европи о томе постигла споразум, имамо другачију ситуацију», додала је Крамп-Каренбауерова описујући договор Ангеле Меркел с партнерима из ЕУ о могућности враћања избеглица с немачке границе на основу Даблинског споразума по којем је за избеглице одговорна она чланица која је прва на територији Уније у коју је мигрант крочио.

Руководство ЦДУ расправљало је у недељу увече о спорној избегличкој политици Ангеле Меркел, која је крајем лета 2015. отворила границе и у земљу пустила преко милион избеглица, углавном из Сирије, преноси Хина.

Иако је изостала отворена осуда избегличке политике Меркелове, председништво ЦДУ донело је низ предлога који иду у смеру пооштрења избегличке и азилантске политике као и избегавање ситуације из 2015.

Крамп-Каренбауерова је рекла да је тема избегличке политике за ЦДУ «траума о којој се мора разговарати».

«Морамо свима јасно ставити до знања да смо научили лекцију из 2015», рекла је председница ЦДУ.

Шефица Хришћанско-демократске уније, која је од Меркелове преузела вођство партије, истакла је да та странка жели да заштиту граница координира с европским партнерима.

Крамп-Каренбауерова, која слови као штићеница Ангеле Меркел, најизгледнија је канцеларска кандидаткиња ЦДУ/ЦСУ на следећим изборима и у многим политичким сегментима осетно је конзервативнија од претходнице.

Танјуг

Тагови: ; ;