Петиција словеначких европосланика за смену Тајанија

Онлајн петицију за смену председника ЕП, Антонија Тајања, због његове недавне изјаве о „италијанској Истри и итаијанској Далмацији“, порекнуле су словеначке Социјалдемократе у Европском парламенту.

За само неколико сати петиција је подржана са више од 2.000 потписа, а међу првима су се потписали некадашња премијерка и шефица ХДЗ, Јаданка Косор и некадашњи председник Хрватске Стјепан Месић, преноси хрватски портал Дневник.

Како је најављено, Тајани би током поподнева требало да се састанке са хрватским и словеначким представницима, који су од њега затражили повлачење спорне изјаве и јасно извињење.

Словеначке социјалдемократе су, како се наводи, отишле корак даље и покренуле петицију за смену Тајанија.

Петицију су, осим Косорове и Месића, потписали и хрватски европарламентарци Биљана Борзан, Тонино Пицула, Давор Шкрлец…

Тајани ујединио Хрватски сабор

Бура реаговања на изјаву Тајанија у Хрватској се не смирује, а колико је својатање туђе територије болно говори чињеница да је та његова изјава главна била тема данашњег заседања Сабора, одакле су послате занимљиве поруке.

ХДЗ-ов посланик Жељко Рајнер поручио је да је то била непримерена, недопуштена и иредентистичка изјава председника Европског парламента.

„Горки укус с наших усана због те изјаве не може уклонити апсолутно било каква његова каснија изјава да није тако мислио. Било би ипак потпуно погрешно мислити да због његових речи тако мисле сви Италијани. Али, када говоримо о томе, сетимо се људи који су се борили за хрватску Истру – Јурај Добрила, Матко Рашан који је написао истарску химну, а посебно монсињор Божо Милановић који је најзаслужнији, уз своје сараднике.

Арсен Баук из СДП-а се пак запитао у чему се Тајанијева изјава разликује од бројних изјава или потеза које можемо слушати од појединих хрватских политичара.

„Дирљиво је гледати како се цела политичка сцена такмичи у одбрани тековина НОБ-а осуђујући ревизионистички говор председника Европског парламента. Може се рећи да према Тајанију дижемо чело, крочимо смело и чврсто стишћемо пест“, навео је Баук.

Како је оценио, пробудило се братство и јединство Хрвата и Словенаца, заједно као некад се супротстављамо територијалним претензијама.

„Поновно су нам пуна уста патриотизма. Тајани нас је поновно подсетио ко су патриоти и домољуби, а то су народноослободилачка војска, партизани, под вођством маршала Тита. Више је Тајани направио за едукацију од свих курикулума и реформи образовања“, оценио је Баук, пренели су хрватски медији.

Како је додао, Тајани би могао да се брани потезима хрватске политике.

„А шта ви хоћете, што сам ја направио, а да ви већ нисте? Јесте ли променили имена улица, срушили споменике? Јесте. Завапио би Тајани. Треба осудити ‘Тајаније свих боја’, али треба почистити испод својих врата. Тајанију треба јасно рећи ‘грације и но пасаран'“, закључио је Баук.

Председник опозиционог Моста и посланик, Божо Петров, каже да Тајанијева изјава показује на шта је срозан европски углед Хрватске.

“ Сваки европски ћата може тако да говори, хоће ли и даље (премијер Андреј) Пленковић седити с Тајанијем и говорити да је све у реду? Срамота!“, казао је Петров.

Осудама се придружио и посланик мање чланице владајуће коалиције у Хрватској, Милорад Батинић из ХНС.

„Бележимо низ догађања који нису добра, ово у Сплиту, жигосање у школи са симболом који свакако осуђујемо…. свакако ме жалости и неприхватљива ми је реакција самог директора школе, ако се неће адекватно санкционисати, можемо ли то очекивати по другим школама, на улици“, навео је и подсетио на насилништво у „случају Даруварац“.

Батинић каже да је крајње време да се Хрвати запитају о законима које доноси Сабор о уједначеној пракси на судовима.

„Што се Тајанија тиче, сматрамо да су изјаве које су дали влада и председница ипак требало да буде мало чвршће и оштрије. Што би било да је Орбан рекао мађарско Међимурје, или Вучић српска Славнија, или Ђукановић каже црногорска Превлака или Дубровник, како би тада реаговали“, казао је Батинић.

Независни посланик Бојан Главашевић упозорио је да је из школске лектире избачена књига Дневник Ане Франк, што је, сматра, илустративан пример односа владе према холокаусту.

„То показује дубоко неразумевање чињенице да је одбијање суочавања с прошлошћу директан пут у понављање свих најгорих грешака. То није било каква књига и ово је један у низу знакова процеса који је намеран, а могу га описати као колективно програмирање заборава. Генерације младих Европљана, њихових очева мајки и дедова прошле макар на брзину кроз то дело. То је нека врста интелектуалног и емоционалног цепива и да није било ње данашњи би свет био непоредиво гори него што јесте“, рекао је Главашевић.

Танјуг

Коментари: