Војска САД, која се у Сирији налази без дозволе сиријских власти, грубо нарушава суверенитет те државе, изјавио је ирански председник Хасан Рохани током трилатералног самита Русија—Турска—Иран у Сочију.

„Они су грубо нарушили суверенитет независне државе. То је, наравно, резултат унутрашње политичке игре у Америци“, рекао је Рохани.

САД и њихови савезници од 2014. године у Сирији и Ираку воде операцију против терористичке организације ДАЕШ, при чему у Сирији делују без сагласности званичних власти те земље. У децембру прошле године је председник САД Доналд Трамп објавио да се америчка војска повлачи из Сирије, не прецизирајући рок за то повлачење.

Раније је лист „Волстрит џурнал“, позивајући се на изворе у америчкој администрацији, саопштио да ће, уколико Бела кућа не буде променила политику, знатан део америчког војног контингента бити повучен из Сирије средином марта, док се потпуно повлачење снага САД очекује до краја априла.

Према Роханијевим речима, САД зарад сопствених интереса подржавају низ терористичких група у Сирији.

„Постоје веродостојни извештаји који сведоче о томе да су Американци помагали терористима ДАЕШ-а да се пребаце у унутрашњост Сирије, као и у Авганистан“, додао је Рохани.

Ирански председник је прокоментарисао и нападе Израела на Сирију, нагласивши да међународна заједница мора да спречи таква дејства, јер она угрожавају мир и међународну безбедност.

Ирански председник је поново нагласио да сиријски народ треба сам да доноси одлуке о својој будућности, без мешања спољних сила у унутрашње послове те земље.

Он је нагласио да је сарадња Русије, Ирана и Турске, у вези са ситуацијом у Сирији, омогућила да се ублаже последице рата у тој земљи, сурова убиства цивила, као и да се оружје замени преговорима сукобљених страна.

Рохани је констатовао да је на највећем делу сиријске територије успостављен мир и нагласио да тај мир треба успоставити и на територији Идлиба и североисточно од реке Еуфрат.

Осврћући се на забринутост турских власти због курдских војних снага у Сирији, Рохани је истакао да сматра да је размештање сиријских снага на међународној граници неопходно.

„Потребно је, наравно, обратити пажњу на забринутост турске Владе, ми разумемо ту забринутост, али ипак сматрамо да сарадња с легитимном Владом Сирије и размештање сиријских снага на међународној граници представља најсигурнији пут за отклањање те забринутости“, рекао је Рохани.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ;