Швајцарски лист: Захтев САД упућен Приштини-иницијатива „без преседана“

Швајцарски лист „Ноје цирхер цајтунг“ пише да је захтев Вашингтона косовским лидерима о моменталном укидању такси Србији – иницијатива „без преседана“.

Косовски премијер Рамуш Харадинај је, наводи швајцарски лист, недавно по први пут најавио могућност повлачења одлуке о увођену такси од 100 одсто на робу из Србије, чиме би се, како се истиче у тексту, отворио пут обнављању преговора о нормализацији односа између Србије и Косова.

У тексту швајцарског листа, а који преноси Дојче веле, наводи се да је Харадинај до сада одбијао укидање такси, јер сматра да се може разговарати тек када Београд призна независност Косова.

„Међутим, у влади расте отпор таквој одлуци премијера. Слабљењу Харадинајеве позиције допринео је амерички притисак, а конкретно – једно писмо из Вашингтона које је достављено медијима“, пише лист наводећи да су писмо потписали представници Стејт департмента, министарства одбране и Националног савета за безбедност САД.

Швајцарски дневник подсећа да је Харадинају у јануару ове године ускраћена виза за САД, као и то да НАТО врши притисак на Приштину.

Разлог за то је, наводи лист, то што се Приштина није договорила с НАТО о трансформацији косовских снага безбедности у косовску војску.

Алијанса је најавила да ће проверити даљу сарадњу са косовским снагама безбедности, додаје лист.

Новинар швајцарског листа оценио је да та америчка иницијатива, „без преседана“, одаје рукопис Трампове администрације.

„Председник врши притисак да се дође до скорог споразума, којим би се тај 20-годишњи конфликт окончао… Понудио је и подршку, као и то да би се на заједничком наступу у Белој кући могао прославити историјски споразум“, пише швајцарски лист.

„Ноје цирхер цајтунг“ преноси и да су у Приштини, после писма из Вашингтона, сазвали кризну седницу, као и да је Харадинај реаговао нефлексибилно и рекао како „воли Америку, али да неће учинити уступке Србији“.

„То је казна“, цитира лист Харадинаја, „за то што Београд није признао Косово“.

Лист је навео и да су те мере Приштине већ дуго спорне и унутар саме косовске владе те да је већина министара у влади за то да се следи амерички „савет“.

Лист пише и да је косовски председник Хашим Тачи већ недељама по том питању против Харадинаја.

„Иако су у народу таксе против Србије веома популарне, то би, након америчке иницијативе, веома брзо могло да се промени“, закључио је новинар листа „Ноје цирхер цајтунг