Меј у клин, Туск о плочу, а дан „Д“ за Брегзит се приближава

Британска премијерка Тереза Меј уверена је да је 29. март и даље реалан датум „брегзита“, иако је ЕУ позвала Велику Британију да одложи излазак из Уније, да би се избегао хаотичан разлаз, односно њен излазак без договора.

Меј у клин, Туск о плочу, а дан "Д" за Брегзит се приближава
EPA/Francisco Seco / POOL POOL

Тереза Меј је рекла, после састанка с неколико лидера ЕУ на самиту у Египту, да је излазак из Уније 29. марта „место ка којем наша енергија треба да буде усредсређена“, пренеле су светске агенције.

Она је додала да је „свако одлагање – одлагање“, и да то „не решава проблем“.

Председник Европског савета Доналд Туск је, међутим, у понедељак рекао да би одлагање било „рационално решење“, јер се тиме повећавају шансе да се ипак постигне договор о „брегзиту“. Позивајући Мејову да озбиљно о овоме размисли,

Туск је додао да и од европских саговорника британске премијерке очекује максимум разумевања.

Туск истиче да је више него јасно да у парламенту Велике Британије нема већине која би изгласала премијеркин предлог. Посланици су се о њему већ изјашњавали и одбацили га уз оцену да одговара интересима ЕУ, али не и Велике Британије.

Уколико актуелни споразум о иступању Велике Британије из ЕУ не буде добио јасну већину у британском парламенту, надам се да ће Лондон предложити одлагање „брегзита“ – казао је аустријски канцелар Себастијан Курц.

Меј у клин, Туск о плочу, а дан "Д" за Брегзит се приближава
Себастијан Курц (Фото: Лола Ђорђевић)

Курц је рекао да би, ако дође до захтева за одлагање „брегзита“, веома радо био за то да се ЕУ заложи за такав сценарио, који је, сматра, све реалнији. Курц сматра да је главни приоритет и даље настојање да се спречи „тврди“ „брегзит“, односно одлазак Британије без споразума. Све би било боље од тога, па и прецизирање неког каснијег датума, уместо 29. марта, каже Курц.

ДАН „Д“ СРЕДИНА МАРТА

Уколико премијерка Тереза Меј не буде до средине марта добила подршку парламента Британије за споразум о Брезгиту, о каквом се договорила са Бриселом, Лондон ће морати да промени план. Због тога влада разматра одлагање иступање ЕУ за два до три месеца.

И. Станојевић

http://www.novosti.rs/

Коментари: