Гутерес: Заев и Ципрас би требало да буду лауреати за Нобела

Успешан епилог Преспанског споразума и ратификација протокола о приступању Северне Македоније НАТО-у, од велике важности су за регион и читаву Европу, рекао је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес.

Гутерес: Заев и Ципрас би требало да буду лауреати за Нобела

Антонио Гутерес је на састанку са замеником министра спољних послова Северне Македоније, Андрејом Зерновским, истакао да су Преспански споразум и чланство Северне Македоније у НАТО успех УН и Алијансе.

„Овај историјски споразум решио је проблем који није само нарушавао европску, већ и евроатланску будућност Северне Македоније у протеклих 27 година, али је такође направио сукоб између две суседне државе. Два премијера показала су политичку спремност да донесу политичке одлуке које су омогућиле трајну стабилност у региону и Европи. Њихов лични напор и воља за компромисом ради добробити грађана две државе је најбољи пример мудре и дуготрајне визије, која је карактеристика искључиво истинских лидера“, рекао је Гутерес, преноси МИА.

Гутерес је подржао идеју да се овогодишња Нобелова нагада за мир додели премијерима Северне Македоније и Грчке, Зорану Заеву и Алексису Ципрасу, због успешног окончања спора о имену Македоније Преспанским споразумом.

Генерални секретар УН и Зерновски захвалили су се и изасланику УН Метјуу Нимицу због његовог личног доприноса око решавања спора о имену Македоније.

Танјуг

Коментари: