Харадинај: Албанци у дијаспори потребни Приштини

Албанскo-америчка делегација, коју предводи члан Градског већа Њујорка Марк Гјонај разговарала је у Приштини са премијером привремених приштинских институција и председником парламента, Рамушем Харадинајем и Кадри Весељијем.

Харадинај: Албанци у дијаспори потребни Приштини
Рамуш Харадинај, Фото: Танјуг / АП

Харадинај је рекао да се разговарало на многе важне теме, као и да су Албанци који живе у Америци потребни Приштини, али и свим Албанцима без обзира где живе.

Харадинај је искористио ову прилику да све Албанце у дијаспори позове да гласају за своје сународнике на изборима, који ће први пут након 20 година, бити одржан у самосталној општини Тузи, у Црној Гори.

„Разговарали смо о многим темама, од проблема са којима се суочавамо на Косову, изборима који ће 3. марта бити одржани у Тузима и све треба да гласамо за Албанце, позивам све Албанце да гласају. Још увек Албанци на Балкану треба да наши људи и у Америци наставе да буду заједно“, рекао је Харадинај, пренео је портал Телеграфи.

Гјонај је нагласио потребу за наставком дијалога са Београдом и додао да су односи Приштине и САД били и увек ће, како је рекао, бити јаки.

„Наставак дијалога је у интересу Косова, то помаже да се изгради будућност свих Албанаца у свету. Односи између Косова и САД су јаки и увек ће бити. Косово је независна земља и као таква и делује“, рекао је Гјонај.

Он је рекао да у Приштину није дошао да би разговарао о укидању такси које је Приштина наметнула Србији и БиХ.

Током сусрет Гјонаја са Весељијем, председник косовског парламента је рекао да су Албанци у САД и даље „снажна веза између САД и земље из које потичу“.

Оценио је, преноси Телеграфи, да је албанска дијаспора и даље једно од, како је рекао, „главних средстава државе Косово и њених грађана“.

Танјуг

Коментари: