Конгрес САД објавио нацрт закона о новим антируским санкцијама

На сајту Конгреса Сједињених Америчких Држава објављен је обновљени нацрт закона који предвиђа увођење додатних санкција Русији (Закон о одбрани америчке безбедности од Кремља, ДАСКА).

Тај документ, између осталог, предвиђа забрану трансакција са новим државним дугом Русије са роком доспећа више од 14 дана. Претпоставља се да ће та ограничења постати важећа 90 дана након што закон ступи на снагу.

Напомиње се да ће санкције бити наметнуте оним финансијским институцијама које су, према Вашингтону, подржавале „мешање руске владе у демократске процедуре или изборе у било којој земљи изван Руске Федерације“.

Осим тога, документ предвиђа мере против инвестиција у руске пројекте природног течног гаса изван земље, као и за развој налазишта сирове нафте у Русији. Под ембарго би могле да потпадну инвестиције вредности милион долара (или од укупно пет милиона долара за 12 месеци).

Шест месеци након што закон ступи на снагу такође ће бити санкционисане и „руски политичари, олигарси и друга лица које доприносе илегалним и корупционим радњама, директно или индиректно, у име председника Владимира Путина“, истиче се у документу. Осим тога, Конгрес планира да добије извјештај о „личном стању и имовини Владимира Путина“.

Нацрт закона такође предвиђа санкције против 24 официра Федералне службе безбедности Русије (ФСБ) који се сматрају „укљученим у инцидент у Керчком мореузу“, када су украјински ратни бродови прекршили руску границу и били ухапшени.

Аутори ове инцијативе су републикански сенатори Линдзи Грејам и Кори Гарднер и демократе Роберт Менендес, Бен Кардин и Џин Шахин.

Кремљ је нове санкционе кораке Вашингтона назвао „подивљалом русофобијом“ која није заснована на експертским подацима.