Пентагон гомила трупе у близини граница Венецуеле, Мадуру спремају судбину Гадафија

Секретар руског Савета безбедности Николај Петрушев оценио је у уторак да САД планирају војну интервенцију у Венецуели. Он је поручио Америци да је „лицемерна“ и да је „показала сарказам и ароганцију према венецуеланском народу, шаљући им хуманитарну помоћ, за коју је унапред знала да ће бити одбачена“.

У исто време, Петрушев каже да „Пентагон гомила трупе у региону с намером да започне операцију којом ће уклонити легално изабраног венецуеланског председника Николаса Мадура“.

 Распоређивање војних снага у Порторику, као и слање војске у Колумбију, јасно показују да Пентагон повећава своје присуство у региону и да САД само траже разлог за операцију којом би смениле легитимну власт у земљи – истакао је Петрушев.

Ситуација у Венецуели на корак је до рата, због чега је, на захтев САД, у уторак сазван хитан састанак Савета безбедности УН. Подељеност Савета безбедности по питању венецуеланског проблема јасно се видела већ уочи састанка. САД и многе западне државе стоје иза венецуеланског опозиционог лидера Хуана Гваида, док Русија, Кина и друге земље подржавају председника Николаса Мадура и противе се мешању у унутрашња питања Венецуеле.

Повод за седницу Савета безбедности била је Мадурова одлука да, током викенда, нареди државним снагама безбедности да свим силама, спрече улазак конвоја са страном хуманитарном помоћи из Бразила и Колумбије.

Група из Лиме одбацила је могућност употребе силе у решавању кризе и против председника Николаса Мадура. Чланице Групе поновиле су свој став да грађани Венецуеле морају сами да спроведу демократску транзицију.

Транзиција се мора спровести у уставним оквирима и у складу са међународним правом, уз подршку политичких и дипломатских средстава и без икакве употребе силе – наводи се у заједничкој декларацији после састанка одржаног у понедељак у Боготи.

Групу из Лиме, иначе, чине Аргентина, Бразил, Чиле, Колумбија, Костарика, Гватемала, Хондурас, Мексико, Панама, Парагвај, Перу, Гвајана, Света Луција и Канада. Ове земље подржавају Гваида, а прошле године су одбациле и изборне резултате у Венецуели, по којима је победио Мадуро, сматрајући да су лажни.

ИЗБАЦИЛИ ГА И МАДУРО И ТРАМП

Новинар Хорхе Рамос и екипа америчке ТВ станице Јунивижн која емитује програм на шпанском језику, били су приведени на информативни разговор, током интервјуа са Николасом Мадуром.

Рамос је показао Мадуру снимак грађана Венецуеле како једу из камиона који одвозе ђубре. Њихова опрема је конфискована и биће протерани. Министар за информисање Венецуеле Хорхе Родригес каже да влада не подржава „јефтини шоу“.

Рамос је, иначе, 2015. године избачен и са прес конференције Доналда Трампа.

РУБИО: СЕТИТЕ СЕ ЛИБИЈЕ

По опробаном сценарију, САД сатанизују Николаса Мадура да би припремиле терен за војну интервенцију у Венецуели. Својеврсна потврда за то стиже од републиканског сенатора Марка Рубија, који је на „Твитеру“ објавио фотографију линчованог Моамера ел Гадафија.

Рубио подсећа Венецуеланце да би њиховој земљи могло да се догоди исто што и Либији, која је после стране војне интервенције срушила Гадафија, а земљу увела у хаос.

И. Станојевић

http://www.novosti.rs