Европска унија, као посредник, не коментарише индивидуалне позиције страна у дијалогу, рекла је данас портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич на питање новинара о Платформи Приштине, али и нагласила да се само кроз преговоре може доћи до финалног споразума.

Дипломатски извори у Бриселу јасно прецизирају за Танјуг да је Платформа Приштине тек „индивидуална преговарачка позиција“ Косова и да се само на томе „не може базирати компромис“.

Истовремено, Приштина се упозорава да неће бити у могућности ни да дође у Брисел и представи своју платформу, уколико најпре не укине таксе на робу из Србије.

Коцијанчичева је на директно питање Танјуга како види могућност наставка дијалога у Бриселу након усвајања приштинске платформе, која практично одбацује преговоре о свему што су отворена питања за Београд и инсистира само на међусобном признању, поручила да је за Србију, Косово и цео регион „дијалог једини пут напред“.

Она је у име ЕУ још једном позвала власти у Приштини да „одмах суспендују тарифе на робу, како би дошло до брзог наставка дијалога“.

„Прво тарифе морају бити укинуте. Друго, када су индивидуалне позиције у питању, то никада не коментаришемо. На крају, само кроз преговоре финални споразум може бити постигнут“, поручила је она и поновила да је ЕУ ту да ради на нормализацији односа, а да је питање евентуалног признања Косова — питање за земље чланице.

„Циљ је правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа који би донео трајно решење за отворена питања, одрживо, примењиво и реално решење, засновано на међусобном пристанку, у складу са међународним и ЕУ правом и прихватљиво за земље чланице“, поновила је Коцијанчичева.

Она је избегла да одговори на питање да ли је до реалног решења у дијалогу Београда и Приштине могуће доћи на основу нереалних преговарачких позиција неке од страна.

Спутњик

Тагови: ; ;