Заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер поновио је да би САД желеле да Косово укине таксе како би се дијалог са Београдом поново покренуо.

Метју Палмер (фото: Лола Ђорђевић)

«Чак би и привремена суспензија омогућила покретање дијалога. Позивамо Косово да суспендује те царине и омогући повратак дијалога између Београда и Приштине», рекао је Палмер новинарима у Загребу где је одржао предавање, пренела је Хина.

Он је казао да САД подржавају нормализацију односа између Београда и Приштине те постизање трајног и свеобухватног споразума који би, како је рекао, у својој сржи значио међусобно признање.

Додао је и да је «потпуно могуће» да би један такав споразум укључивао и, како је рекао, «прилагођавање» границе између Србије и Косова.

«Договор две стране морају постићи саме, он мора бити трајан и свеобухватан. У самој сржи тога, за нас, то значи међусобно признање», казао је новинарима Палмер.

«Потпуно је могуће да би то укључивало и прилагођавање границе између Србије и Косова. САД то не заговара, али ни не искључује», рекао је Палмер.

Према његовим речима, од Београда би се очекивало «признавање и прихватање Косова као суверене и независне државе», а Косово би морало признати Србију као свог суседа, пренела је Хина.

Има простора, оценио је Палмер, да стране испреговарају споразум који би био прихватљив за јавност и у једној и другој земљи.

«Желели бисмо да видимо да стране постигну споразум, желимо да нам га донесу и да га добро погледамо. Ако би било икаквих недоумица око споразума ми ћемо то дати на знање и на томе радити с укљученим странама те га уобличити у нешто што САД може пригрлити и потврдити», рекао је Палмер.

Упозорио је да је спор између две стране извор нестабилности у региону, док би нормализација односа и Србију и Косово приближила европским интеграцијама.
Он је појаснио да би споразум између две стране морао свакако бити «мултиваријабилан» и садржати политичку, безбедносну, привредно-трговинску и културну компоненту.

Говорећи о расправама које се воде, истакао је да САД «није страна у преговорима», већ да подржава стране да постигну договор који им је прихватљив и који је прихватљив за јавност у Србији и на Косову.

По његовом мишљењу, стране немају пуно времена на располагању уколико својим грађанима желе омогућити безбедност и просперитет, као и пут у европску будућност.

«Хитно се морају покренути и бити експедитивни како би постигли споразум који би био обострано прихватљив и укључивао потпуну нормализацију односа», истакао је Палмер.

Танјуг

Тагови: ; ;