Портпарол Стејт департмента изјавио је да граната пронађена на аеродрому «Шереметјево» у Москви у пртљагу запосленог у америчкој амбасади није била опасна.

«Упознати смо са инцидентом који се у суботу догодио на аеродрому Шереметјево у Москви у којем је учествовао чиновник америчке амбасаде», рекао је портпарол Стејт департмента, преноси Спутњик.

Према његовим речима, «ситуација је решена и човеку је дозвољено да напусти Русију након што су власти одузеле предмет из његовог пртљага».

«Није било опасности за путнике», закључио је он.

Према наводима Министарства спољних послова Русије, 9. марта је приликом прегледа пртљага запосленог у амбасади САД на «Шереметјеву» откривена граната са осигурачем и без експлозива, али са његовим траговима унутар тела.

Министарство је овај инцидент назвало покушајем организовања провокације у транспортном средству.

Министарство наводи да је чиновник америчке амбасаде код којег је пронађена граната, директно повезан са америчким оружаним снагама. Саопштено је да је он одлазио из Русије након завршеног службеног пута и тврдио да је набавио празну гранату «за своју личну колекцију».

Пошто је каснио на лет, помогли су му да поново резервише карту и он је без проблема одлетео у Њујорк, али без гранате, истакло је Министарство.

«Узимајући у обзир да се у САД након терористичких напада 2001. године посебна пажња посвећује обезбеђењу у ваздушном саобраћају», чиновник амбасаде «једноставно није могао да не схвата да је граната у пртљагу врло озбиљна ствар», наводи Министарство које сматра да је он «свесно учинио овакав корак».

Танјуг

Тагови: ; ;