Према резултатима парламентарних избора одржаних у фебруару, ниједна од молдавских политичких снага није успела да добије већину да формира владу, међутим, за Демократску странку олигарха Владимира Плахотњука, која је изгубила своју бившу власт, ситуација је најопаснија, јер ванредни избори неће имати најбољи ефекат на његове позиције.

Раније је Њуз Фронт да је Демократска странка успела добити 30 мандата, изгубивши примат над Социјалистичком партијом која је освојила 35 мандата. 26 мандата додељено је блоку «АЦУМ» а 7 партији «Шор». 3 мандата освојили су независни посланици.

Изборни резултати већ су одобрени од стране Уставног суда, ау про-западној Демократској странци су принуђени да траже рјешења у стварању коалиције. Прва опција је комбинација са блоком “АЦУМ”. Опозицијско спајање партија „Достојанство и истина“ и „Акција и солидарност“ слично је ПДМ-у са својим прозападним идејама. Једини проблем је што су лидери блока, Андреи Настасе и Маја Санду, спремни да положе своје мандате, а не да се договоре са узурпаторима.

Посланик из блока Лилиан Карп је са своје стране известио да је АЦУМ већ почео да ради на низу законодавних иницијатива чији је циљ промена ситуације у републици: «Нацрти закона су већ припремљени и ускоро ће бити обезбеђени».

У исто време, посланик ПДМ Владимир Чеботар није одбацио могућност да ће «демократи» морати да преговарају са Социјалистичком партијом: «Можда немамо избора него да преговарамо са ПСРМ-ом.»

Тагови: ;