Бити део западног табора је био пољски сан, на коју су крајем прошлог века гледали више као географску формацију на споју Запада и Истока него као на државу.

О томе је у разговору за лист «Онет» говорио бивши стални представник земље при УН и НАТО Јежи Марија Новак.

Према његовим речима, у то време се ни у савезу ни у Варшави није чак ни помишљало на то да Пољска постане чланица НАТО-а, јер је победа у Хладном рату сама по себи одговарала Западу и нико се није журио да нешто промени. Максимум на који је Пољска могла да рачуна било је “партнерство за мир”, што искључује чланство, поготово зато што се Русија сматрала “пристојном земљом”, која не би правила проблеме.

Истовремено, Новак је напоменуо да се Запад тада консултовао са Москвом више него са Варшавом, и чак је и улазак Пољске у НАТО био уз одобрење Русије. Тако је пољско руководство морало да одустане од распоређивања значајних трупа НАТО-а на својој територији, војних комплекса и нуклеарног оружја.

„Господо, ми се трудимо да се придружимо НАТО-у, али нас третирају као земљу другог реда“, цитира Новак речи тадашњег пољског председника Александра Квашњевског.

«Наравно, Русија је добила примат у овим стварима, јер је са њеним руководством одржан приоритетни разговор», наставио је политичар и додао да је Варшава добила само ултиматум — или потписати документ или дијалога неће бити. И треба схватити, каже он, да се ситуација од тада мало променила — Вашингтон неће кршити Оснивачки акт Русије и НАТО-а из 1997. године, тако да не треба очекивати проширење војног присуства.

“Можда ће то указивати на повећано учешће, али то неће имати озбиљан значај. Конгрес никада неће ићи на распоређивање 10.000 америчких војника у Пољској”, изјавио је Новак.

Тагови: ; ;