Европска комисија (ЕК) озбиљно схвата наводе Светске организације за заштиту људских права Амнести Интернешионал (АИ) о лошем поступању хрватске полиције према мигрантима, и очекује од хрватских власти да хитно реагују по том питању, изјавила је у среду портпаролка ЕК-а Мина Андреева.

«Видели смо извештај Амнести интернешонала и Комисија је забринута због извештаја о лошем поступању према мигрантима и избеглицама и те наводе узима врло озбиљно. Било какав облик насиља или злоупотребе миграната и избеглица неприхватљиво је», рекла је Андреева на конференцији за новинаре», пренела је Хина.

АИ је у уторак објавио извештај под насловом «Гурнути до ивице о насиљу и злостављању избеглица и миграната на балканској рути» у којем се наводи да европске владе учествују у протеривању хиљада азиланата из Хрватске у Босну и Херцеговину.

Та међународна организација оптужује хрватску полицију за насиље, и подсећа да опремање хрватске полиције финансира ЕУ и да за те сврхе даје више средстава него за хуманитарну помоћ.

Комисија очекује од Хрватске да хитно делује, а ми ћемо пажљиво пратити ситуацију», додала је Андреева.

Мигрант показује повреду коју му је нанела хрватска полиција

Хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић рекао је у среду да Хрватска штити своје границе попут сваке земље на свету.

«Ако нека од европских земаља жели илегалне мигранте, ми можемо као 2015. отворити коридор и пропустити их. Али знамо да то није тако, да их Немачка или Аустрија не желе, да су Словенија и Мађарска подигле жице. Свака држава на свету штити своје границе па тако и Хрватска и нећемо допустити илегалне миграције», рекао је Божиновић Хрватском радију.

Подсетимо, британски Гардијан објавио је снимак за који тврди да приказује азиланте које је претукла хрватска полиција.

„Тражиоци азила из Алжира, Сирије и Пакистана покушали су да пређ границу између Босне и Херцеговине и Хрватске, али задржала их је хрватска полиција.

Азиланти кажу да су брутално претучени, а потом враћени“, пише британски лист. И остали медији писали су о бруталности хрватске полиције на граници, додаје Индекс.хр.

На снимку се прво чује глас азиланта који говори да им хрватски полицајци ломе кости, а потом се приказује мушкарац чије лице је обливено крвљу.

И немачки лист Ди Велт је крајем септембра писао је о бруталном поступању хрватске полиције према азилантима.

Немачки часопис Суперилу такође је писао да мигранте на хрватској граници „претуку, опљачкају и онемогуће да на протуправан начин дподнесу захтев за азилом“ и да такву политику спроводи хрватска полиција.

 

Тагови: ; ; ;