Веома брзо ће бити потписани принципи за формирање власти на нивоу БиХ који ће, између осталог, потврдити приврженост уставном поретку БиХ и Дејтонском мировном споразуму. То није никаква коалиција, нити платформа, већ принципи који одражавају нашу подршку уставном поретку БиХ, Дејтонском мировном споразуму, међународном капацитету и територијалном интегритету БиХ. Ту нема ништа спорно јер је реч о спровођењу највиших аката на којима се БиХ заснива, а то су Дејтонски мировни споразум и Устав, поручио је Милорад Додик, председник СНСД.

Милорад Додик (Фото: Лола Ђорђевић)

Он је додао да ће СНСД, ХДЗ и СДА кроз тај папир потврдити приврженост наведеним принципима који нису спорни.

Није спорно ништа ни када је реч о борби против криминала и корупције, и разним видовима терористичких и других активности. То је усаглашено, као што је усаглашено и опредељење за наставак спровођења економско-социјалних реформи — рекао је Додик.

Он је нагласио да је остало питање НАТО интеграција, где не постоји сагласност.

 Ниједна страна нема проблем са европским интеграцијама, али оно што је спорно јесу НАТО интеграције. С обзиром на то да постоје раније донети закони и стратегије, али и Резолуција о војној неутралности, коју је усвојила НС РС, сматрам да је решење да се констатује да се то питање остави и да се приликом доношење одлука у вези с тим уважи мишљење свих страна у БиХ — истакао је лидер СНСД.

Он је изразио мишљење да ће ускоро бити постигнут договор о принципима за формирање власти у БиХ, јер су НАТО интеграције једина ствар о којој нема сагласност.

Верујем да ћемо ускоро одржати састанак на којем би потписали принципе за формирање власти у БиХ, чиме би били створени услови да Председништво предложи кандидата за председавајућег Савета министара и да се изврши подела ресора. Мислим да то неће бити толико тешко, јер треба да се зна који ресори у Савету министара припадају којој страни и да се коначно уђе у његово што брже формирање — рекао је Додик.

Бакир Изетбеговић (Фото :Лола Ђорђевић)

Бакир Изетбеговић, председник СДА, изјавио је да је та странка послала ХДЗ БиХ и СНСД предлог принципа будућег деловања власти на нивоу БиХ и да су им одговорили из обе странке.

Он каже да је документ на разматрању, а о њему би лидери требало да се изјасне врло брзо.

Према његовим речима, предложена изјава базирана је на очувању мира, стабилности, наставку битних реформских процеса, бризи о повратницима, борби против корупције.

Ми сматрамо да све треба базирати на Уставу и владавини закона који су раније усвојени — рекао је Изетбеговић и додао да је потребно наставити интеграционе процесе.

Лидер СДА није желио да прецизира да ли ће усвајање Годишњег националног програма за НАТО и даље бити услов СДА за именовање председавајућег Савета министара, наводећи да то није садржано ни у документу предложеном ХДЗ и СНСД.

Допустите нам свима да спасемо образ, да нађемо неко решење које је најбољи пресек онога за шта смо заинтересовани и да ова земља настави напред — закључио је Изетбеговић.

Фото Аваз Изетбеговић, Додик и Човић

КЛУБ СРБА

Одлуком Централне изборне комисије БиХ да додели Драгану Стевановићу, Никици Боснићу и Младену Лонићу делегатске мандате у Дому народа Парламента ФБиХ из реда српског народа, попуњен је Клуб Срба у ДН Парламента ФБиХ са свих 17 чланова.

ВИГEМАРК: ФОРМИРАТИ ВЛАСТ

Шеф делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунаром Вигемарком изјавио је да се нада да ће власт бити формирана што пре, јер то је јасно истакнуто у посети чланова Председништва БиХ Бриселу. Казао је да је потребно да се у БиХ формира и извршна власт, јер ова у техничком мандату није у потпуности легитимна.

С. МИШЉЕНОВИЋ

http://www.novosti.rs/

 

 

Тагови: ; ; ;