Да би и даље била један од креатора светске политике, да би била конкурентна и да би остала у великој игри, Европа мора бити уједињена на целом свом континенту, са изграђеним имунитетом на популизам и национализам било ког предзнака, дајући тако смер прогресивним светским токовима, казао је председник Црне Горе Мило Ђукановић на 7. Глобалном Баку форуму.

У поздравној речи Ђукановић је подсетио да је тринаест година након обнове државности и поновног стицања међународног признања Црна Гора постала чланица НАТО-а, водећа земља у приступним преговорима за чланство у ЕУ, и водећа економија у региону.

«Све то је било могуће остварити искључиво захваљујући чињеници да смо били једина од шест бивших република у којој није било ратова и ратних разарања у време крвавог распада Југославије, која је учврстила мултиетнички и мултирелигијски склад у тим тешким временима, и која гради грађанско друштво по стандардима европске демократије, и води добросуседску политику», казао је Ђукановић.

Ако би остали на овим и другим позитивним чињеницама, председник је оценио да с разлогом можемо бити задовољни процесима који се одвијају у нашој земљи.

«Али не забијамо главу у пијесак, и не понашамо се као да смо на пустом острву. Помно пратимо шта се дешава и у нашем региону, и у Европи, и на глобалном плану. Зато на овакве теме размишљамо и говоримо и као Европљани», казао је Ђукановић.

Он је подсетио да у 2019. навршава тридесет година од рушења Берлинског зида.

«Кад погледамо данашњу европску и свјетску сцену, односе великих сила, односе Русије и НАТО, Русије и Европске уније, Истока и Запада, као да се намеће питање: да ли је тај зид стварно порушен. Или је он још увек у нашим главама», додао је Ђукановић.

Изгледа да, казао је Ђукановић, данас многи, и то они који утичу на доношење одлука, и они који их доносе, као да још увек у својим главама носе тај зид који је деценијама био симбол политичке и цивилизацијске поларизације на светском нивоу.

«Да би и даље била један од креатора светске политике, да би била конкурентна и да би остала у великој игри, Европа мора бити уједињена на целом свом континенту, са изграђеним имунитетом на популизам и национализам било ког предзнака, дајући тако смер прогресивним светским токовима. На тај начин ће Европа допринети да се очува евроатлантизам као једно од највећих цивилизацијских светских достигнућа након Другог светског рата», казао је председник у Азербејџану.

Он је поручио да нема готових формула за нову спољну политику.

«Али да би била успешна, и да би била одговарајућа у свим временима, она мора садржати мултиетничност и мултикултуралност у свим друштвеним системима на локалном нивоу, као и мултилатерализам на глобалном плану», истакао је Ђукановић.

Он је поручио да се до великих прогресивних циљева светске политике долази само на начин ако сви ми код куће успевамо да својим грађанима обезбедимо бољи и квалитетнији живот, мир и благостање.

«То, свакако нису постулати нове политике, ни спољне, ни укупне. Ни у Црној Гори ни у било којој од наших земаља. А подразумева се да наша спољна политика мора бити довољно сензитивна према променама на широј међународној политичкој сцени и да мора континуирано осавремењавати инструментариј за ажурне и промишљене одговоре на те промене», закључио је Ђукановић.

Ово је било прво учешће Ђукановића на том форуму, али је Црна Гора од раније заступљена кроз ангажовање претходног председника Филипа Вујановића, који је данас и члан Међународног одбора повјереника центра «Низами Ганџави».

Тагови: