Централни догађај обележавања две деценије од НАТО бомбадовања СР Југославије биће парада улицама Ниша, у којој ће учествовати војни и полицијски ешелони. У дефилеу ће учествовати врх јединица и технике Војске Србије.

Војска Србије (Фото :Лола Ђорђевић)

Грађани ће у недељу, 24. марта, моћи да виде 1.500 специјалца опремљених најсавременијом опремом, 150 борбених система, налете најмање осам «мигова 29», као и ратне заставе једница ВЈ из рата 1999. године.

Ратне заставе(Фото :Лола Ђорђевић)

Саставни део програма обележавања биће молебан страдалима у бомбардовању, који ће служити патријарх српски Иринеј са свештенством. Све ово пратиће и низ других манифестација — свечаних академија, научних скупова, изложби и концерата — које ће истим поводом бити организоване у Београду и готово свим градовима Србије.

Да ће држава достојно обележити две деценије од рата, потврдио је у уторак председник Александар Вучић. Он је нагласио да је реч о сећању на класичну агресију на једну суверену земљу, која није вођена само из ваздуха, већ свим расположивим средствима.

И данас сам уверен да Србија то није заслужила, нити је била одговорна за оно што се догодило. Жртве су биле застрашујуће — од мале Милице, мале Сање, до многих полицајаца и војника који су само штитили закон — рекао је председник, који ће се 24. марта у Нишу обратити грађанима.

Парада у Нишу, према Вучићевим речима, биће и прилика да грађани виде разлику између војне опреме, средстава и наоружања којима је наша земља тада располагала и онога што поседује данас:

Војска Србије (фото : Лола Ђорђевић)

 Србија озбиљно јача своју безбедност, и то ће бити темељ даљег снажења наше државе. Она мора да се убрза кроз повећање плата, изградњу станова за припаднике војске и полиције, за шта нам је потребна успешна економија.

Улицама Ниша, у част отпора неупоредиво јачем агресору, како најављује начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, продефиловаће низ најспремнијих и најбоље опремљених јединица оружаних снага.

Уз ешелоне војске и полиције и моторизоване ешелоне, биће приказана актуелна борбена средства, као и ваздухоплови, кадети и још много тога. Све то ће бити представљено с циљем да грађанима поручимо да су војска и полиција спремне, оспособљене и мотивисане за извршење свих задатака које се пред њих поставе — поручује генерал Мојсиловић.

Војска Србије (Фото :Лола Ђорђевић)

ГРАД СИМБОЛ СТРАДАЊА

Као место централног обележавања две деценије од НАТО бомбардовања изабран је Ниш, због дубоке симболике разарања и отпора.

Овај град је тешко пострадао у налетима НАТО авијације током 78 дана бомбардовања, током којих је на њега изручено 36 товара подмуклих касетних бомби.

Као изузетно трагичан дан запамћен је 7. мај 1999. године, када је од ових пројектила живот изгубило 15 цивила, а више од 20 грађана теже и лакше повређено.

Р. ДРАГОВИЋ

http://www.novosti.rs

Тагови: ; ; ;