Представнички дом САД гласао за објављивање Милеровог извештаја

Представнички дом Конгреса САД усвојио је резолуцију којом се препоручује да се објави извештај америчког специјалног тужиоца Роберта Милера по завршетку истраге о наводном мешању Русије у америчке председничке изборе 2016. године.

Усвојена резолуција има саветодавни карактер. Према правилима, Милер није обавезан да подноси извештај јавности, а чак и законодавци могу да рачунају само на кратки резиме, а не на потпуни текст.

Генерални тужилац Вилијам Бар који је недавно ступио на дужност саопштио је Конгресу САД да ће деловати према закону у вези с тим питањем, али да страхује од тога да би администрација америчког председника Доналда Трампа могла да спречи објављивање извештаја.

У документу који је усвојен једногласно наведено је да јавност треба да има могућност да се упозна с извештајем Милера у виду у којем ће га он представити генералном тужиоцу САД, уз изузетак информација чије објављивање забрањују амерички закони. Према резолуцији, чланови Конгреса треба да добију потпуни текст документа.

Већину места у Представничком дому Конгреса САД након избора одржаних у новембру прошле године заузимају демократе, али су резолуцију подржали и републиканци. За њено усвајање гласало је 420 чланова Представничког дома, међу којима 190 републиканаца.

Истрагу о наводном мешању Русије у америчке изборе, као и о наводним везама Доналда Трампа с Русијом, воде специјални тужилац Роберт Милер, као и оба дома Конгреса САД.

Коментари: