Пољске власти дуго су говориле да ће америчко војно присуство бити «залог сигурности» за земљу и регион, апеловале су на Вашингтон са захтевима да прошире оружане снаге и чак су били спремни да финансирају ову акцију, али Сједињене Државе су имале свој став о томе шта се дешава,пише у данашњем издању «Gazeta Wyborcza».

У чланку се присећа како је пре пола године пољски лидер Анджеј Дуда затражио од свог америчког колеге Доналда Трампа да «пошаље више војника у Пољску». «Рачунамо на чињеницу да ћемо моћи да изградимо базу у Пољској која се зове Форт Трамп», рекао је он тада, али та амбиција, како пише лист, није се остварила.

Упркос свим уверењима америчке стране, пројекат војне базе је «под великим питањем». Осим тога, у протекле две седмице истекао је рок за подношење извештаја Министарства обране САД-а о изгледима за изградњу Форт Трумп-а. Варшава не само да није успела да убеди Вашингтон да је у праву, пише у чланку: «Пентагон планира да смањи финансирање источног сектора са 6,5 милијарди долара на 5,9 долара.» Тамо је такође одбачено име „Форт Трамп“, сматрајући да ће „штетити односима са европским партнерима и Русијом“.

Штавише, Варшава је практично била увучена у ћорсокак, приморавајући се да се придржава свих трендова америчке политике. Према тој публикацији, Вашингтон је пољске власти уплашио реституцијом јеврејске имовине. «Сједињене Државе ће поново покренути ово питање ако се критика чује са пољске стране», каже се у чланку.

Варшава, наравно, схвата да такве перспективе угрожавају не само повратак европским потомцима земље и домова за стотине милиона еура, већ и избијање антисемитизма који ће услиједити.

Тагови: ;