Српска православна црква не признаје вештачку конфедерацију расколничких групација проглашену за аутокефалну цркву Украјине, јер је то канонски непостојећа и силом наметнута црква.

Православље (фото: Лола Ђорђевић)

СПЦ одбија и неканонско улажење цариградског патријарха у канонски простор најсветије Руске цркве. Због тога је Српска патријаршија принуђена да својим јерарсима и клирицима препоручи да се клоне литургијског и канонског општења не само са тзв. Украјинском црквом, него и са свима који им саслужују и ступају у општење са њима.

Уз жал због разбијеног канонског јединства у православљу и апел цариградском патријарху Вартоломеју да ревидира досадашње одлуке, ово је у среду, поводом црквене кризе у Украјини, саопштио Свети архијерејски синод СПЦ.

Српска црква, како је наведено у саопштењу, изричито одбија да призна и кијевски тзв. ујединитељски сабор одржан децембра прошле године.

«На овом скупу ниједан архијереј канонске Украјинске православне цркве није узео учешћа. Читав сценарио и све што се догађало иза кулиса овог чудног скупа изазива само неверицу и тугу у душама православних хришћана широм света. Ради се, заправо, о противујединитељском псеудосабору који разбија и који је ископао још дубљу јаму отуђења и распада друштва у несрећној земљи Украјини. Због свега тога СПЦ сматра његове одлуке антиканонским и неважећим, па, дакле, и нимало обавезујућим», наведено је у саопштењу.

Истим поводом огласио се у среду и портпарол највиших органа СПЦ владика бачки Иринеј (Буловић). Он каже да ће време показати исправност ставова Српске патријаршије, али и изражава бојазан да ће, уколико поједине православне цркве попусте и признају такозвану Украјинску цркву, то бити увод у дуготрајни канонски хаос. Он појашњава и да Српска патријаршија, без обзира на јасно изражен став о украјинском питању, канонске односе са Цариградском патријаршијом ипак није прекинула.

 Општење међу црквама не прекида се тек тако. Лако га је прекинути, али много теже васпоставити. Чак и Московска патријаршија не иде до краја и задржава, бар делимично, општење са Светом Гором — наводи епископ бачки.

Владике СПЦ (Фото :Лола Ђорђевић)

ПРЕПОРУКА, А НЕ НАРЕЂЕЊЕ

Владика бачки Иринеј појашњава да је СПЦ дала само препоруку својим јерарсима и клирицима да се клоне литургијског општења са тзв. аутокефалном Украјинском црквом, па и Цариградском патријаршијом, а не неизоставан захтев или наређење.

Крупна одлука попут прекида канонског општења излази из оквира надлежности Светог синода. Њу може донети само Сабор свих архијереја — указује епископ бачки.

Р. ДРАГОВИЋ/ http://www.novosti.rs

 

 

Тагови: ; ; ; ;