Сједињене Америчке Државе први пут су Голанску висораван означиле као територију под «контролом Израела», а не окупирану у годишњем извештају Стејт департмента о људским правима у свету, наводе израелски медији.

У документу пише да грађани који немају израелско држављанство на Голанској висоравни под контролом Израела имају иста права као и израелски грађани.

Раније је у таквим извештајима стратешки Голан означаван као територија под окупацијом Израела.

Израелски медији наводе да се у извештају такође избегава реч окупирана и када се помиње Западна обала и појас Газе, које су освојене 1967. Израелске снаге су се повукле и евакуисале јеврејске насељнике из Газе 2005, али је и даље држе под блокадом, док је Западна обала под израелском војном контролом.

Међутим, упркос овим изменама у вези с Голанском висоравни један званичник Владе САД порекао је синоћ да то представља америчко признање израелског суверенитета. Израел је освојио Голан од Сирије у шестодневном рату 1967, а 1981. га је анектирао.

Светске силе већ дуго позивају ту земљу да се одрекне власти над Голаном и окупацију сматрају нелегалном по међународном праву.

Израелски десничарски лидери поздравили су измену речи Стејт департмента коју су неки приписали дипломатским напорима премијера Бењамина Нетањахуа. Он је тренутно усред изборне кампање, а циљ му је наводно да администрација америчког председника Доналда Трампа призна суверенитет Израела над Голаном пре парламентарних избора 9. априла.

У новембру су се САД први пут успротивиле резолуцији УН која позива да се оконча окупација територије Голана од 1.200 километара квадратних док су се раније уздржавале од гласања, подсећају страни медији.

Портпарол палестинског председника Махмуда Абаса, Набил Абу Рудејне, синоћ је критиковао извештај Стејт департмента.

«Америчка одлука да се изостави придев окупирана у (односу) на палестинске територије и Голан је наставак приступа америчке администрације која је непријатељска према палестинском народу и крши резолуције међународног легитимитета», оценио је Набил Рудејне, пренела је палестинска новинска агенција Вафа (Wафа).

Он је додао да терминологија САД неће изменити реалност да су окупиране палестинске територије од 1967. и окупирани арапски Голан земље под израелском окупацијом према одлукама УН и међународном праву.

Тагови: ; ;