У препуној сали Руског дома у Београду синоћ је одржана трибина под називом «Перспектива српско-руских односа» поводом промоције књиге професора Владимира Кршљанина «Србија и Русија». Том приликом др Кршљанин дао је интервју српској редакцији Њуз Фронта.

24 марта навршава се 20 година од почетка НАТО агресије на СРЈ.Можете ли нам рећи какве су данас последице те агресије?

Последице су тешке и оне ће остати још дуго година. Та агресија је представљала финале рате који је Запад водио против бивше Југославије у претходних 10 година. При том коришћени су остаци нацистичких формација које су живеле у емиграцији. Сви они су коришћени да би се разбила Југославија и да би се српски народ «разбио на комаде». Значи, Југославија је била историјска Србија као што је и СССР био историјска Русија. За нас представља велико задовољство чињеница да је данас Савет Руске Федерације  издао саопштење у коме изражава чврсту позицију Русије којом се осуђује кршење међународног права током ове агресије и напомиње да кривци треба да сносе последице својих делатности што је угрозило међународни поредак. Сматрам да напори и пријатељство и савезнички односи Србије и Русије гарантују да ће се у будућности мир у Европи и свету вратити у оквирима међународног права.

У време агресије на СРЈ појавила се идеја о присаједињењу Југославије, Савезу Русије и Белорусије. Да ли је данас могуће обновити ову идеју?

Мислим да је ово јединствена и историјски оправдана идеја. Њено оживљавање није сасвим једноставно, за то су потребни услови и економски и политички, који у овом моменту не постоје у потпуности. Али сматрам да политичари и народ првенствено у Србији, а затим и у Русији треба да се баве овим питањем и да јавности саопште могућности за ову идеју.

Професоре да ли у овом моменту наш народ разуме шта се десило пре 20 година, с обзиром на то да је у међувремену стасала нова генерација која није запамтила ратове?

Мислим да је историјско сећање веома важна ствар код нас и да то што сви не разумеју не значи да су ствари и заборављене. То је веома важно начело које постоји у природи и Срба и Руса и ја сам уверен да је памћење историје и извлачење поука из прошлости пуне борби за слободу и независност, и против поробљавања западне агресије у нас постао начин живота.

Какав је Ваш став по питању односа према земљама које су бомбардовале нашу земљу?

Србија и Русија припадају древној европској хришћанској цивилизацији. То што су земље данашњег Запада представљају је духовна и политичка позиција њихове цивилизација. Али ми живимо у истом свету и ми морамо живети заједно и сарађивати. Али наши односи треба да зависе од тога у којој мери ће западне земље бити свесне последица својих злочина и буду спремне да мењају свој став према Србији. То једноставно никад не треба заборавити и треба увек имати у виду.

Какви односи ће бити у будућности између Србије и Русије?

Односи Србије и Русије представљају духовно јединство и историјско савеззништво које је последњих година постало и реалано савезништво. Постоје многе сфере попут економске,хуманитарне и других сфера где је могуће даље јачати ове односе. У том смислу перспектива је одлична и ми треба да дођемо до степена реалног и потписаног војно политичког савезништва. Оно у овом моменту постоји али му је неопходно дати и формални квалитет.

Ведран Тадић/Њуз Фронт

Тагови: ;